Herkese merhabalar. Bu hafta yine sezonun yıldızlarından olan pancarla devam ediyoruz.
Kırmızı sebze ve meyveler genelde antioksidan özellikleriyle bilinir. Pancar da bizi şaşırtmıyor ve kendine hayran bırakıyor.:)
Antioksidan açısından oldukça zengin olan kırmızı pancar mucize besinlerin başında gelmektedir. Pancarın içeriğinde A, B6, B12, C, E ve K vitaminleri bulunur. Pancara rengini de veren betalain antioksidan özelliğinin temelini oluşturur. Aynı zamanda fosfat ve potasyum gibi birçok mineral içerir.
FAYDALARI
Peki, saymamız gerekse pancarın güzel özellikleri bir köşe yazısını doldurur mu? Tabii ki;
· Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kırmızı pancar, içeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça etkili bir rol oynar.
· Tansiyonu kontrol altına alır. Pancar içeriğinde nitratlar sayesinde kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir.
· Sindirimi düzenlemeye yardımcıdır. Böylece kabızlık, hazımsızlık, karında şişlik gibi sorunların önüne geçiyor. Pancar sindirim sistemini düzenleyen iyi bir lif kaynağıdır.
· Kanseri önlemeye yardımcıdır.
· Kilo vermede etkilidir. Yüksek su içeriği ve düşük kalorisi sayesinde kilo vermeye yardımcı olan pancar diyet listelerinde mutlaka bulundurulması gereken besinlerdendir. Hem oldukça faydalı olması hem de düşük kalorisi nedeniyle tüketilebilir.
· Göz sağlığını korur,
· Kemik sağlığı ve kemik gelişimini olumlu etkiler,
· Karaciğeri temizleyerek detoks etkisi yapar,
· Kansızlığı önler,
· Kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur,
· Kırmızı pancarda bulunan nitratlar fiziksel performansta da önemli rol oynar. Araştırmalar, nitratların özellikle yüksek yoğunluklu egzersizler sırasında fiziksel performansı arttırmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Kırmızı pancar, koşu ve bisiklet sporlarında oksijen kullanımını, dayanıklılığı arttırırken daha iyi bir egzersiz performansı için faydalı olabilir.
NASIL TÜKETMELİYİZ?
Pancar çok farklı şekillerde sofranızda yer alabilir. Soğuk suda, içindeki kırmızı suyu akıtmamak için zedelemeden yıkanmalıdır. Çok faydalı olan betalainler, ısıya fazla dayanıklı değildir. Besin değerini kaybetmemesi için en sağlıklısı çiğ yenmesidir. Pişmiş olarak yenecekse bütün veya 4’e bölünüp, 15 dakikayı geçmeyecek şekilde buharda veya kaynatarak veya 1 saati geçmeyecek şeklide hafif-orta ısıdaki fırında pişirilmesi uygundur.
Pancar turşusu da oldukça fazla tercih edilir ancak tuz içerdiği için tüketimine dikkat edilmelidir.
Herkese sağlıklı ve mutlu haftalar diliyorum. :)