Stres, vücudun içsel ve dışsal uyaranlarına verdiği tepkidir.
Vücudumuzun her yerine sırayla yayılarak, yaşamımızı korumak amacıyla cevap vermek için harekete geçer. Kalbimiz hızla atar. Oldukça dikkatli, tetikte, hatta uyanık hale geliriz. Kan damarları kasılır ve kasların hızlı hareket edebileceği şekilde kan akışını başka yöne doğru çevirir. Metabolizma da değişir ve kaslarda harekete geçirmek için enerji birikimi oluşur. Bu durum da genelde ve ilk olarak yeme davranışımızda etkili olarak kendisini göstermektedir. Her zamankinden daha farklı besinler tüketme ihtiyacında olabiliriz.
Peki neden yemek? Neden stresli olduğumuzda daha farklı besleniriz? Beslenme ve stresin arasındaki bağlantı merak uyandırıcı olabiliyor, çünkü sağlıklı yemek tercihleri genelde stresli olduğumuzda en son aklımıza gelen şeylerdir.
Stres de, glikoz metabolizmasını sağlayan ve böbreküstü bezleri tarafından salgılanan kortizolün yükselmesine neden olur ki bu da kan şekerini yükseltir. Yüksek insülin, kişiye kendini daha aç hissettirir. Kendinizi aç hissetmeniz, elinizin sık sık yanlış yiyeceklere uzanmasına yol açar.
Kortizol salgısı kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar strese karşı farklı tepkiler vermek üzere ‘kurulmuştur’. Benzer durumlarda iki kişi farklı seviyelerde kortizol salgılayabilir. Yüksek seviyelerde kortizol salgılayan kişiler, daha çok yemek, özellikle de karbonhidratlı gıdalar seçme eğiliminde olabilirler.
Beslenmedeki eksiklikler ise çok seyrek şekilde stresin sebebini oluşturmaktadır. Stresli olduğumuzda beslenme ihtiyaçlarımızın değiştiğini bilmeyiz ve vücudumuzun stresle baş edebilmesi için daha büyük kalorili besinleri yeterince almaya çalışırız. Bu şekilde kendimizi daha mutlu ya da dingin hissetmeye çalışıp, stresten kendimizi uzak tutmaya çalışırız.
Stresli olduğumuz zamanlarda yemek yemenin bizim için çok da farklı anlamları olabiliyor. Olumsuz duygulardan uzaklaşmak, onları düşünmek istememek gibi sebepler olabilir. Bütün bunlarla baş edebilmek için yemek yemenin sonrasında fiziksel ya da psikolojik kalıntılarını da göz ardı etmemek gerekir. Belki kilo artışı, belki daha fazla moral bozukluğu, belki daha fazla suçluluk duyguları. Bu yüzden stresliyken kendinizi iyi hissetmek için başka yöntemler bulmak daha doğru olabilir.