Merhaba sevgili Denizlililer. Bugün sizlerle tıbbı sohbet edeceğim. Yazımı yazarken sizleri karşımda hissediyorum.
Hepinizin çeşitli konularda bilgi sahibi olduğunuzu; bazılarınızın, yazacaklarımı bildiğine hiç kuşkum yok. Amacım kendi bilgilerimi tazelerken sizlerle de paylaşmak. Üroloji, eskilerin tabiriyle Bevliye; kadın ve erkeklerin boşaltım sistemleriyle, erkeklerin genital (cinsel) hastalıklarıyla ilgilenen bilim dalıdır..
Boşaltım sistemi:
Böbreklerden süzülen idrarı, üreter denilen ince hortum vari kanalla mesaneye (idrar yada sidik kesesi), oradan üretra denilen kanalla dışarı atan sistemdir. Boşaltım sistemindeki tek farklılık erkekte üretra kadın üretrasından çok daha uzun olmasıdır. Kadının üretrasının kısa, vajinaya ve makata yakın olması en büyük sorunu olan sisititin kadınlarda neden daha çok olduğunu açıklar. Ne yazık ki kadınlarımızın bir kısmı idrarla ilgili yakınmaları(yanma, ağrılı idrar yapma, kanlı idrar yapma, idrar kaçırma ve idrar yapamama durumlarında; bu sıkıntıların çaresinin kesinlikle Ürologlar olduğunu bilmezler ve farklı branşlarda çare ararlar. Yüzlerce kadın arkadaşım sorunlarının benim branşım olduğunu bilmediklerini söylediler. Yakın komşuluk nedeniyle elbette ben de kadın hastalıkları konusunda öngörü sahibiyimdir. Ancak bir Kadın Doğum Uzmanı kadar bilgi sahibi olmam mümkün değildir. Öyle bir yakınmayla gelen tanıdık ya da tanımadık hastamı ilgili branşa yönlendiririm. Ürolojide karşılaştığımız hastalıklardan Sistiti ele alalım. Kişiden kişiye bulguları ve tedavisi değişen sistitler vardır. İkiz kardeşlerde bile tedavi seçeneği değişebilir. Komşudan tedavi almak sorunu daha da büyütebilir. Tıpta hastalık yoktur, hasta vardır.
Sistitler:
Balayı Sistiti, Hemorajik Sistit, İnterstisyel Sistit, Kronik Sistit. En büyük yakınma idrar yanmasıdır. Kasıklarda ağrı, idrar yapmada zorluk, idrardan kan gelmesi, cinsel ilişki sırasında sancı, idrar yaptıktan sonra ya da yapmadan idrar varmış hissi. Balayı sistiti ilk gece sonrası ilişkiye bağlı üretrada oluşan tahribata bakterilerin saldırısıyla oluşur. İlişki sonrası idrar yapmak, kısa olan üretra yoluyla mesaneye giren bakterilerin dışarı atılma ve sistit oluşumunu engeller. Hemorajik sistitte yakınmaların yanı sıra idrarda kanama vardır.
Sistit anında tedavi edilmezse kronikleşir, vücut direnci düştüğünde tekrarlar. Korunmada en etkili silah Sudur! Akan dere pislik tutmaz sözü boşaltım sistemi içinde geçerlidir. Ne kadar çok su içersek tüm bakterileri, taş oluşturacak nüveleri önüne katıp dışarı atar böbreklerimiz. Önemli bir konuda önden arkaya ve tahriş etmeden temizlik. Tahriş kanlanmayı kanlanma bakterilerin beslenmesini o da enfeksiyonu artırır. Menstruasyon (adet) dönemlerinde daha sık pet değişimi. Sistit sırasında ilişkiye girmeme. Erkeklerde üretra uzun olduğundan çok sık görülmez; ancak hijyen bozulur vücut direnci düşerse benzer yakınmalar erkeklerde de olur.