Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu ve beraberindeki heyet, Ankara’da düzenlenen Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) çalışma yemeğine katılım sağladı. Başkan Kasapoğlu ve DSO Heyeti, toplantı kapsamında önemli temaslarda da bulundu. Toplantı öncesinde TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ardından da Avrupa Komisyonu Vergilendirme ve Gümrük Birliği Genel Müdürü Gerrassimos Thomas ile bir araya gelen Başkan Kasapoğlu katıldığı toplantının ardından ise TBMM’de ziyaretler gerçekleştirdi. Kasapoğlu, “Büyüyen Denizli sanayisinin gündemi ve sıkıntılarını aktarmak, aynı zamanda Ankara’daki temsiliyetimizi güçlendirmek adına görüşmelerimiz ve çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bu görüşmelerimiz devam edecek” dedi.
Dünya Ticaret Sistemi (DTÖ)'nün kriterlerine uygun olarak AB'de faaliyet gösteren ithalatçı firmaların ithal ettikleri ürünlerin içeriğinde gömülü olan karbon miktarına göre karbon sertifikası satın almasını gerektiren bir sistem olan Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) ve getirdiği yükümlülükler Ankara’da masaya yatırıldı.
Bu kapsamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) çalışma yemeği düzenlendi.
Demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre, elektrik ve hidrojen sektörlerini kapsayan Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması ile ilgili olarak geçiş süreci devam ederken, İlgili paydaşları bir araya getiren bu önemli toplantıya, Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu ve AB Komisyonu Vergilendirme ve Gümrük Birliği Genel Müdürü Gerassimos Thomas’ın yanı sıra Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu ve beraberindeki heyet de katılım sağladı.
HİSARCIKLIOĞLU: “SINIRDA KARBON DÜZENLEMESİ TÜM SEKTÖRLERİ ETKİLEYECEK”
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin, Avrupa Birliği ülkelerinin en önemli ticaret ve yatırım ortaklarından birisi olduğunu vurgulayarak, “Ülkemizin AB’ye yaptığı ihracat 2023’te 104 milyar dolar olup, toplam ihracatımızın yüzde 41’ine denk gelmektedir.” Dedi.
Sınırda Karbon Düzenlemesinin, Avrupa Yeşil Mutabakatı politikasının bir parçası olarak 2021 yılında hayata geçtiğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre, elektrik sektöründe başlayan bu sürecin ilerde tüm sektörleri etkileyeceğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, bu düzenlemeye tabi sektörlerin, AB’ye ihracatının 10 milyar dolar seviyesinde olduğunu, söz konusu sektörlerdeki ihracatın, toplam ihracatın yüzde 42’si olduğunu bildirdi. Bu sürece uyum sağlamaya mecbur olduklarına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, yeşil dönüşüm sürecinin yeni fırsatlar da getirdiğini sözlerine ekledi.
TİCARET BAKAN YARDIMCISI TUZCU: “SKDM’NİN SEKTÖRLER VE FİRMALAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ BÜYÜK”
Daha sonra katılımcılara seslenen Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, Avrupa Birliği Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın sektörler ve firmalar üzerindeki etkisini görüşmek üzere bir araya geldiklerini söyledi. Bakanlık olarak diplomatik kanalları devreye alarak SKDM ile ilgili önemli çalışmalar yürüttüklerini anlatan Tuzcu, Sınırda karbon vergisi uygulamasına yönelik atılan adımları sıraladı.
GERRASSİMOS THOMAS: “SKDM TÜM SEKTÖRLERİ YAKINDAN İLGİLENDİRECEK”
Ardından söz alan Avrupa Komisyonu Vergilendirme ve Gümrük Birliği Genel Müdürü Gerrassimos Thomas, Türkiye Ticaretini; geçmişi, bugünü ve yarını ile ele aldı. Konuşmasında Sınırda karbon düzenlemesinin kapsadığı 6 sektör başta olmak üzere ilerleyen süreçte tüm sektörleri yakından ilgilendireceğini belirten Thomas, bu konuyu tüm sektörlerin yakından takip etmesi gerektiğini kaydetti. Thomas, AB sera gazı ölçümlerinin yapılması ve doğrulanması sürecine de dikkat çekti.
KASAPOĞLU, “BU KONUYU ÖNEMSİYOR VE YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”
Konuya dair açıklamalarda bulunan DSO Başkanı Kasapoğlu, “Denizli, üretiminin neredeyse tamamını yurtdışına satan, 5 milyar doları bulan ihracatıyla Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 9. ili konumunda. İhracatta tekstil ve konfeksiyon sektörünü elektrolitik bakır tel, demir çelik ve doğal taş sektörleri izliyor. Demir çelik ürünlerinin ihracattan aldığı pay %14 düzeyinde. Tekstil dışında öncelikli sektörlerde de ciddi ihracat kapasitesi olan ve ihracatının büyük bir bölümünü AB ülkelerine gerçekleştiren bir kent olarak SKDM çerçevesindeki düzenlemelerden en çok etkilenecek illerden biriyiz. Bu konuyu önemsiyoruz ve yakından takip ediyoruz. Amacımız, bugünün üretimine değer katan Üyelerimiz için, geleceğin kaynaklarını korumak üzerine sürdürülebilir ve sorumluluk bilinci ile genişletilmiş bir yol çizmektir. Tobb Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu toplantıda konu tüm yönleriyle ele alındı. Kendilerine ev sahiplikleri için teşekkür ediyorum.” Dedi.
TOPLANTI, TEKNİK EKİBİN SUNUMU İLE SONA ERDİ
SKDM kapsamında Yürütülen çalışmalarda, yeşil dönüşüm süreci en önemli çalışma alanı olarak belirlenirken, üyelere rehberlik edilerek, teknik ve idari anlamda ihtiyaç duyulan hizmetlerin sunulması sağlanıyor. Ayrıca TOBB tarafından her Oda'da irtibat noktaları oluşturulurken, bu kapsamda iklim ve çevre portalı da devreye alındı. Firmaların farkındalıklarını artırmak amacıyla, temel seviyede sera gazı emisyonlarının hesaplanması için Karbon Platformunun açıldığı da belirtildi.
Geniş bir ürün yelpazesini hedefine alan, karbon kaçağı riskinin yüksek olduğu ve benzer özelliklere sahip mallara odaklanılmış bir dizi sektör ile adım atmayı amaçlayan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın ele alındığı Toplantıda, Avrupa Komisyonu SKDM biriminin teknik ekiplerinin sunumları ve katılımcıların sorularının yanıtlanması ile sona erdi.
DSO BAŞKANI KASAPOĞLU’NDAN HİSARCIKLIOĞLU’NA ZİYARET
Öte yandan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, toplantı öncesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu makamında ziyaret etti.
Samimi bir ortamda Gerçekleştirilen görüşmede Başkan Kasapoğlu, başta DSO Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşüm Birimi’nin çalışmaları olmak üzere SKDM üyelerine yönelik yapılan çalışmalar ile ilgili aktarımda bulundu. Denizli’nin büyüyen ve gelişen üretim ağının sağlam temeller üzerinde ilerliyor olmasını önemsediklerini belirten Kasapoğlu, görüşmede Denizli sanayicilerinin gündemini de aktarma fırsatı buldu.
KASAPOĞLU, GERRASSİMOS THOMAS İLE KENT DİNAMİKLERİNİ KONUŞTU
Toplantı öncesi Avrupa Komisyonu Vergilendirme ve Gümrük Birliği Genel Müdürü Gerrassimos Thomas ile de bir araya gelen Kasapoğlu, SKDM süreci kapsamında Denizli sanayisinin mevcut durumu hakkında bilgi verdi ve düzenlemeler ile ilgili güncel konuları aktardı. Denizli sanayisinin dinamiklerini sıralayan Kasapoğlu, Denizli’nin tekstil ağırlıklı bir kent olmasının yanı sıra önemli ihracat şehirlerinden birisi olduğuna vurgu yaptı.
Kentte bakır tel, demir-çelik, mermer ve doğal taş sektörlerinde ciddi bir üretimin söz konusu olduğunun altını çizen Başkan Kasapoğlu, “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasını kapsayan 6 sektör için Oda olarak üyelerimizin uyum süreciyle ve SKDM tüzüğünün genel bilgilendirmesi anlamında bir misyon ortaya koyduk. Önümüzdeki süreçte de konuyu gündemimizde tutarak, tespitini gerçekleştirdiğimiz firmalarımıza rehberlik edeceğiz.” Dedi.
Başkan Kasapoğlu, katıldığı bu önemli toplantının ardından ise Başkent Ankara’da gün içerisinde temaslarına devam etti ve bir dizi görüşme gerçekleştirdi.