Autism Europe (AE), 2. Yönetim Kurulu toplantısı, 2-3 Kasım 2024 tarihlerinde, Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Denizli Otizm Derneği (DOD) Başkanı Burcu Bilik ve mayıs ayında Autism Europe Yönetim Kuruluna seçilen Genel Sekreter Dudu Karaman Dinç katıldı. 15 ülkeden 30’a yakın temsilcinin bir araya geldiği toplantıda, AE'nin 2025 yılı stratejik öncelikleri ve Avrupa genelinde otizmlilerin mevcut durumu hakkında görüşüldü. Ayrıca “Not invisible - Görünmez Değil” kampanyası ve Dublin'de düzenlenecek 14. Autism Europe Kongresi hakkındaki gelişmeler aktarıldı.
Özel bir oturumda Avrupa’da ve diğer ülkelerde mevcut otizm stratejilerinin gözden geçirildidiği toplantıda yönetim kurulu üyeleri, ulusal deneyimlerini paylaştılar. Tahsis edilen fonlar, hedefler ve izleme gibi çeşitli başarı faktörleri de mercek altına alındı. Otistik bireyler için yeterli toplum hizmetlerini savunmaya devam etmek, otizm yelpazesindeki farklı bireylerin hepsinin ihtiyaçlarını gözetmek ve hayatın her alanında yaşam kalitelerini teşvik etmek öne çıkan konular oldu. Toplantının ikinci gününde iki projenin öne çıkarıldığı bir yan etkinlik gerçekleştirildi. Otistiklerin işe yerleştirmelerini teşvik eden Autism Spectrum Pathways’in proje koordinatörü Feliciea Jibson uyguladıkları projenin etkilerini ve işbirliği olanaklarını aktardı. Yunanistan'daki Makedonya Üniversitesi'nden Profesör Nikolaos Fachantidis, Autism IncluDi projesini sundu. Temel amacı otistik bireylerin eğitimcilerini ve bakıcılarını eğitmek olan proje kapsamında, otistik öğrencilerin eğitime dahil edilmesine ilişkin taslak politika önerileri paylaşıldı.
Hayatın içinde otizmin izi
Autism Europe toplantılarının tamamlanmasının ardından DOD temsilcileri Burcu Bilik ve Dudu Karaman Dinç, Brüksel’de çeşitli ziyaretlerde bulundu. İlk olarak otizmli ve down sendromlu bireylerin çalıştığı Joyeux kafe ziyaret edildi. 4-5-6 Kasım’da da Autism Europe ofisi, Avrupa Birliği Parlementosu, Jette’de bulunan ve yüksek desteğe ihtiyaç duyan otistiklerin yaşadığı bakım merkezi ve Estreda Günlük Yaşam Merkezi ile La Ferme Nos Pilifs ziyaret edildi.
İki ana binadan oluşan yatılı bakım merkezi ve günlük merkezin birbirine uzaklığı yürüyerek yaklaşık 5 dakika. 15 otistik bireyin sürekli ve yatılı olarak yaşadığı yerin ve günlük aktivite merkezinin toplam 29 çalışanı var. Yatılı bölümde her katta 5 otistik kalıyor. Her birinin kendisine ait odası var, ayrıca salon, masaj odası ve mufak gibi ortak alanlar var. Binanın giriş katında bir hemşire odası, çamaşırhane. sinema salonu ve bahçe mevcut. Günlük aktivite merkezinde, bireyselleştirilmiş bir program uygulananıyor ama sanat, bilgisayar vb. çalışmalar grup halinde yapılıyor. Ayrıca sosyalleşme için, haftanın dört gününde, kentin farklı yerlerindeki çeşitli etkinliklere katılım sağlanıyor. Yılda bir de ülke dışına eğitmenlerle birlikte bir haftalık tatile gidiliyor.
Çalışanların yüzde 75’i engelli
La Ferme Nos Pilifs, geçmişi 40 yıl öncesine dayanan büyük bir çiftik merkezi. Çalışanlarının yüzde 75’i farklı engel gruplarından kişilerden oluşuyor. Oldukça geniş bir araziye kurulu olan bu merkezde üretilen ürünlerin satıldığı bir organik market, fırın, bahçe merkezi, manav, restoran, bisküvi fabrikası vb. bölümler var. Satış yapılan yerlerin yanı sıra merkezde çocuklara yönelik kurslar, okul ziyaretleri, doğum günü partileri gibi etkinlikler için düzenlemeler yapılıyor.