Doğru bir tabir ile veganlık sadece bir beslenme stili değil bir yaşam felsefesi olarak kabul edilmektedir. Bu yaşam felsefesinde de veganlık, içeriğinde hayvansal kaynak bulunduran ya da hayvanlar üzerinde deney gerçekleşen tüm ürün ve markaları dışlamayı tercih etmektedir. Bu çerçevede çevre ve hayvanlara duyarlılık oluşturarak da farkındalık elde etmeyi amaçlamaktadır. 

Veganlık yaşamın birçok değişen kısmına ulaşan değişiklikleri içerisinde barındırır. Bu çerçevede de elbette öncelikle vegan beslenme en önemli değişim adımlarından birini oluşturur. Birçok kişi için çok detaylı bir beslenme şekli gibi görünse de pratik bir mantığa sahiptir ve özellikle vegan ürünleri seçerek hazırlamak ve hayatınızı bu şekilde düzenlemek gerekir. Bazı kişiler bu beslenme tarzını daha iyi kilo vermek veya sağlıklı yaşamak için bir araç olarak görse de veganlık beslenmeden düşünce tarzına kadar yansıyan bir yaşam felsefesidir.

Vegan Beslenme Nasıl Olur? 

Vegan yaşam tarzında beslenmeyi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek için hayvansal kaynaklı olan et, yumurta, süt ve bal gibi gıdaların hiçbiri tüketilmez. Ayrıca vegan diyetlerde tavuk, sığır, balık ve domuz gibi hayvanların etleri direkt olarak diyetten çıkarılırken; süt, tereyağı, kefir, ayran ve peynir gibi gıdalar da tüketilmez. Av hayvanları, deniz canlıları, propolis ve bal gibi hayvansal yiyecekler beslenmeye dahil edilmez ve hatta etik kaygılar nedeni ile hayvanların endüstride kullanılmasına karşı dahi bir duruş ortaya koymak gerekir. 

Vegan beslenme sisteminde protein, yağ, karbonhidrat, mineral ve vitaminlerin vücuda sağlıklı bir şekilde alınabilmesi için tahıllar, yağlı tohumlar, bitkisel yağlar, sebzeler ve meyveler en önemli gıda türlerini oluşturur. Bu gıdalar içerisinde kimi zaman bezelye, kimi zaman nohut, kuru fasulye, brokoli, taze fasulye, soya, mısır veya kinoa gibi birçok çeşit yer alır. Bu çeşitler vegan beslenme için kahvaltı öğünlerinden öğlen yemeği öğünlerine ve diyet menülerinden akşam yemeği tariflerine kadar her öğünde değişen tarifler ile kullanabilir. 

Vegan Beslenme Çeşitleri Nelerdir? 

Vegan beslenme sisteminde sebze-meyveler, tahıllar, bakliyatlar, kuruyemişler ve yağlı tohumlar bitkisel kaynaklı gıda ihtiyaçları olarak her zaman kullanılır. Çiğ gıda tüketiminde ise gıdalar 48 derece sıcaklık altında pişirilerek tüketilirken, bu sistemde meyve-sebze, tohum ve yemişler seçilebilir. Bir vegan diyet türü olan 80/10/10 sisteminde ise avokado ya da fındık gibi zengin yağlı gıdalar daha az tüketilirken, özellikle ana beslenmeyi yeşillikler ve meyveler oluşturur. 

Benzer bir diyet programı olan nişasta çözeltisi sistemli vegan beslenmede ise yağ tüketimi olabildiğince düşük tutularak daha fazla meyve yerine pirinç, mısır ve patates gibi karbonhidratlar açısından zengin besinler tüketilir. Gelişen vegan diyetlerde ise gıdalar çiğ bir şekilde tüketilirken, çok az miktarda pişirilen ya da çiğ yenen gıdalar mutlak bir şekilde bitkisel kaynaklı olmalıdır. 

Vegan Tarifler Nasıl Hazırlanır? 

Genel beslenme sistemi içerisinde mercimek, nohut, kuru fasulye, Hindistan cevizi, bitkisel yağlar, yağlı tohumlar ya da kuruyemişler birçok farklı yemek tarifi içerisinde yer alır. Özel bir şekilde vegan yaşam sistemine sahip olduğunuzda da vegan tarifler için aynı malzemeleri kullanırken, hiçbir şekilde hayvansal kaynaklı ürün tarifler içerisinde dahil edilmez. 

Örnek olarak öğlen veya akşam yemeğinde tüketeceğiniz bir yeşil mercimek salatası hazırlanırken, yeşil mercimek hazırlanarak havuç rendesi, haşlanmış pirinç, zeytinyağı, badem, tuz, baharatlar ve soya sütü gibi birçok malzeme ile karıştırılabilir. Yine ıspanağı Hindistan cevizi kreması ile ya da soya kreması gibi malzemeler ile karıştırarak tüketmeyi de tercih edebilirsiniz. 

Vegan tarifler protein, mineral, yağ ve karbonhidrat ihtiyacınızı karşılayacak şekilde beslenmenizi güçlü tutacak değişen lezzetler için her zaman geliştirilebilir. Bu geliştirmeler sırasında da vegan kahvaltı için değişen hamur işleri veya lezzetli kahvaltılık salatalar elde edilebileceği gibi kuşkonmaz, brokoli, salatalık, Brüksel lahanası, portakal veya yer fıstığı gibi birçok ürün menülerde yer alabilir.