Türkiye’de en çok ziyaret edilen sosyal medya siteleri içeriği 2023 güncel veriler kullanılarak hazırlanmıştır. Temmuz 2023 yılında yapılan Dijital Dünya raporuna göre Türkiye’de nüfusun %67,5’lik kısmı sosyal medya kullanmaktadır. 2022 yılında bu oran %65,6 olarak tespit edilmişti. En fazla tercih edilen uygulamalar:
- Youtube (57,9 Milyon)
- Instagram (55,7 Milyon)
- Facebook (34,4 Milyon)
- Tiktok (32,2 Milyon)
- Twitter (20,4 Milyon)
- Snapchat (16,6 Milyon)
- Messenger (16,1 Milyon)
- LinkedIn (14 Milyon)
1.YouTube (57,9 Milyon Kullanıcı)
YouTube bugün Google bünyesinde faaliyet gösteren bir çevrimiçi video paylaşım sitesidir. Sadece video paylaşımı olması sizi yanıltmasın. Bugün dünya genelinde en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer almaktadır. Platformun merkez ofisi Kaliforniya’da bulunuyor. İlk kez 2005 yılında kurulmuştur. Kurucuları ise PayPal’de çalışırken tanışmış olan Steve Chen, Jawed Karim, Chad Hurley adındaki 3 girişimcidir.
Platformun kuruluş amacı insanların kolayca kullanıcı oldukları YouTube üzerinde video paylaşma ve izlemelerini sağlamaktı. Bugün amacına hizmet etmesinin yanında sosyal medya aracı olarak sürekli kullanılan, aktif bir abone kitlesi ve Premium hizmetleri ile kazanç oranı yüksek olan bir platformdur.
YouTube üzerinde aradığınız her türlü konuda içerik bulabilirsiniz. Ürün tanıtımlarından tutun da belgesellere, film ve dizilere, eğitim içeriklerine kadar çok çeşitli kategorilerde içerikler mevcuttur. Yakın zamanda başlayan site içi üyelik sistemi ile reklamsız bir şekilde Google deneyiminden faydalanmak da mümkün hale gelmiştir. Platformun işleyiş şekli şöyledir; kullanıcılar kendi profillerini oluşturarak platforma üye olur. Ardından her kullanıcının oynatma listesi oluşturma, video ekleme, shorts ekleme gibi imkanları vardır.
Kullanıcıların ekledikleri içerikler dünyanın yayın yasağı olmayan ülkeler kapsamında her yerinden izlenebilir. İzleme deneyimini üst seviyeye çıkarmak için reklamsız deneyimi ücretli olarak almak mümkündür. Kullanıcılar videoları izlendikçe kazanç elde ederler. Bu da devasa bir içerik havuzu oluşmasını mümkün kılar. YouTube için garip olan ise 2023 yılının başı ile ikinci yarısı arasında kullanıcı sayısında gözle görülür bir değişim olmamasıdır. Bugün Türkiye’de 57,9 milyon civarında YouTube kullanıcısı bulunmaktadır.
2.Instagram (55,7 Milyon Kullanıcı)
Instagram hiç şüphesiz Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya sitelerinden biridir. Kullanıcıların kendi profillerini oluşturup arkadaşlarını ekleyerek kendilerine ait bir sosyal alan oluşturabilmeleri onu popüler hale getirmiştir. Instagram ilk kez 2010 yılında Mike Krieger tarafından kurulmuştur. Daha sonra ise baştaki amacından saparak gittikçe gelişmiştir. İlk kurulduğunda bir mobil check-in uygulaması olarak tasarlanmıştır. Ardından fotoğraf paylaşımına odaklanmaları platformun kurucularını büyük bir başarıya taşıdı.
2023 yılı verilerine göre Instargam48,6 milyon kullanıcı sayısına sahipken yılın ikinci yarısında büyük bir atak yaparak 7,1 milyonluk bir kullanıcı artışı gerçekleştirdi. Instagram’ın android kullanıcılarına yönelik ilk girişimi 3 Nisan 2012’de oldu. Artık android kullanıcıları da uygulamayı indirerek profil oluşturabiliyordu. Fotoğraf etkiletme, gönderi paylaşma, mesajlaşabilme gibi özellikler Instagram’ın popüleritesini günden güne arttırdı.
2018 yılında ise Instagram yeni bir girişim yaparak YouTube ile rekabet etmeye başladı. Bu girişim hepimizin bildiği gibi IGTV’dir. Kullanıcılar artık IGTV’de gönderileri yukarı kaydırarak sürekli yeni içerikler görebilecektir. Öyle ki bu izleme deneyimi kullanıcı durana kadar devam etmektedir. Daha sonra ise TikTok platformu ile rekabet etmek üzere Reels videolarını sisteme eklemiştir. Bugün Türkiye’de yaklaşık 55,7 milyon Instagram kullanıcısı bulunmaktadır.
3.Facebook (34,4 Milyon Kullanıcı)
Facebook 2023 yılı verilerine göre dünya genelinde en çok kullanılan sosyal medya platformu olarak listede zirveye oturmuştur. Türkiye için de durum benzer görünüyor. Facebook’un dünya genelinde popülerliğinin temel nedeni sosyal medya platformlarının yaygınlaşmaya başladığı ilk andan beri var olmasıdır.
Bir Facebook hesabına sahip olmak 2004 yılından bu yana mümkün. Mark Zuckerberg tarafından kurulan ve bugün dünya çapında dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline gelen Facebook ilk kurulduğunda Harvard öğrencilerine yönelik kurulmuştu. Mark Zuckerberg de Harvard’da o dönem öğrenciydi. Facebook bugün bir sosyal medya platformu olarak her kullanıcının kendine ait bir profil oluşturabildiği, kendi zevkleri ve arkadaş grubu özelinde zaman tüneli oluşturabildiği bir platformdur. Arkadaş ekleyerek arkadaşlar ile etkileşime girmek ve sosyalleşmek mümkündür.
Facebook bugün 34,4 milyon kullanıcıya sahiptir. Sahip olduğu kullanıcı sayısının 2023 yılının başına göre 1,6 milyon kadar arttığını söyleyebiliriz. Bu artış Instagram’ın artışı ile yarışamasa da TikTok, Snapchat ve Linkedin platformlarının kullanıcı sayılarındaki artış ile benzer oranda olmuştur.
4.TikTok (32,2 Milyon Kullanıcı)
TikTok video oluşturma, paylaşma, canlı yayınlar ile takipçilerle görüşme benzeri imkanlar sunan bir platformdur. İlk kez 2016 yılının eylül ayında ByteDance adlı şirket tarafından piyasaya sürülmüştür. Platformun bugün bu kadar popüler olmasını sağlayan neden ise kısa süreli videolar izleme ve sürekli olarak sonsuz kaydırma imkanı tanıyor olmasıdır.
Kısa süreli müzik videoları ve dans çekimleri ile popülerleşen TikTok bugün yemek tariflerinden komik videolara kadar çok çeşitli içerikler paylaşma imkanı sunmaktadır. Dans çekimleri sırasında videoyu hızlandırıp yavaşlatabilme gibi imkanlar sunmasının yanında filtreler ile de desteklenmektedir. Bu imkanlar beraberinde kullanıcılar da hem kolay kullanım imkanı hem de eğlenceli içerik üretme olanağı ortaya çıkmıştır. TikTok’u popüler hale getiren kısa videolar paylaşma için teşvik ise belirli bir noktadan sonra kullanıcıların kazanç elde edebiliyor olmasıdır.
TikTok 2017 yılında Amerika’da çok popüler olan Musical.ly uygulaması ile birleştirilmiştir. Bu birleşme kullanım amacının çok benzer olması ve TikTok’un global olarak piyasaya sürülebilmesi için gerçekleştirilmiştir. 2018 yılından bu yana platform küresel olarak dünya çapında kullanılmaktadır. Bugün 32,2 milyon kullanıcı sayısına sahip olan TikTok en çok kullanıcısı bulunan sosyal medya platformlarından biridir. 2023 yılının başında 29,8 milyon kullanıcı sayısına sahipti. Yılın ikinci yarısında 2,4 milyonluk bir artış söz konusu oldu.
5.Twitter (20,4 Milyon Kullanıcı)
Twitter bugün X adı ile tekrar markalaşma süreci içine giren ancak geçmişten bugüne oldukça büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olduğu da bilinen bir sosyal medya kanalıdır. Twitter’ın sahibi ise hepimizin tanıdığı Elon Musk’tur. Kendisi 2023 yılında American X Corp şirketini kurarak Twitter’ın markalaşma sürecinde değişikliklere gitmiştir.
Kullanım amacı itibariyle Twitter kullanıcıların kısa ve öz bir şekilde düşüncelerini paylaşabildiği, gündemden haberler alabildiği ve sürekli paylaşımları ile sosyal ortam edinebildikleri bir platformdur. 2023 yılının başında Türkiye’de 18 milyon civarında aktif Twitter kullanıcısı bulunmaktaydı, yılın ikinci yarısında ise 20,4 milyonluk bir kullanıcı sayısına sahip. Öyle ki kullanıcı sayısı bugün Meksika’daki Twitter kullanıcı sayısından daha fazladır.
Twitter’da kullanıcıların her biri atılan gönderilere (Tweet) cevap verebilir, gönderiyi alıntılayabilir ya da gönderi sahibi olan diğer kullanıcılar ile özel bir şekilde mesajlaşabilir. Bugün Twitter İrlanda merkezli olarak çalışmaktadır. Twitter’ın kurucuları ise 2006 yılında henüz Twitter’ın bu kadar başarı elde edeceğini bilmiyordu. Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone ve Noah Glass tarafından faaliyete geçirilen Twitter bugün 17 yaşındadır. Dünya genelinde Twitter kullanıcısı 2023 yılı itibariyle 400 milyona yakındır.
Twitter 2022 yılında Elon Musk tarafından tam 44 milyar ABD doları ödemeyle satın alınmıştır. Twitter ilk kez Türkçe olarak kullanılmaya 25 Nisan 2011 tarihinden itibaren başlanmıştır. Bugün büyük bir kullanıcı kitlesi olan, oldukça başarılı bir sosyal medya kanalıdır. Elon Musk satın aldıktan sonra kullanıcı sayısında da yaklaşık 2 milyonluk bir artış olduğu bilinmektedir. Yakın zamanda dönüşümü ile ilgili haberler de duyuruldu. Twitter’ın X olma yolundaki dönüşümü ise aşamalı olarak 2023 yılından itibaren başlamıştır.
6.Snapchat (16,6 Milyon Kullanıcı)
Snapchat Türkiye genelinde 16,6 milyonluk bir kullanıcı sayısı ile enler arasında yer almaktadır. Platformun kullanım amacı ise farklı filtreler ve efektler ile kısa süreli, 24 saat sonunda kaybolan fotoğraf ve video içerikli paylaşımlar yapmaktır. Bu paylaşımlar bir süre sonra kaybolduğundan ve karşı taraf ekran görüntüsü aldığında bildirim gittiğinden oldukça eğlenceli olabilmektedir.
Snapchat ilk kez 2011 yılının Eylül ayında piyasaya sürülmüştür. Bugün birçok farklı dilde erişim imkanı bulunmaktadır. Popüler olduğu asıl kitle ise gençlerdir. 16 yaş altı tarafından da yoğun olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Platformun çok yoğun olarak kullanılmaya başlamasında hikayeler bölümünün 2013 yılında aktif edilmesinin de rolü bulunmaktadır. Hikayeler bölümü bugün daha çok Instagram tarafından kullanılması ile akla gelmektedir.
Snapchat kullanıcı sayısını 2023 yılının ilk günlerine oranla 1,8 milyon kadar arttırmıştır. 6 aylık bir çeyrekte oldukça güzel bir artış kaydettiğini de söylemek gerekir. Bugün 16,6 milyon kullanıcı sayısına sahiptir.
7.Messenger (16,1 Milyon Kullanıcı)
Facebook tarafından üretilen Messenger ilk bakış ta bir mesajlaşma platformudur. Sesli, görüntülü, yazılı, emojiler kullanılarak ve çeşitli şekillerde mesajlaşmaya imkan tanıması noktasında Facebook kullanıcılarının oldukça ilgisini çekmiştir. İlk kez 2011 yılında piyasaya sürüldükten sonra Facebook kullanıcıları tarafından hızlıca benimsenmiştir. Bugün Facebook Messenger’a alternatif birçok mesajlaşma uygulaması olmasına rağmen hala büyük bir kitleye sahiptir.
Messenger Facebook bünyesinde faaliyet göstermesi nedeniyle kullanıcı sayısı artışlarında diğerlerine oranla çok büyük bir hız göstermemektedir. 2023 yılının başına oranla kullanıcı sayısındaki artış 350 bin olarak tespit edilmiştir. Büyük bir oran olmasa da kullanıcılarının oldukça aktif olduğunu söylemekte fayda var.
8.LinkedIn (14 Milyon Kullanıcı)
Linkedin daha çok çalışma hayatında kullanılan, kişilerin ve firmaların kimliğini oluşturmak üzere tercih ettiği bir sosyal medya platformudur. Çalışma hayatı her zaman günlük hayattan daha resmidir. Burada profesyonel olarak çalışma hayatı ile ilgili ağ kurulabilir, içerik oluşturulabilir ve etkileşim oluşturulabilir. İşletme sahipleri için farklı bir kullanım imkanı sunabilmesi nedeniyle de tercih edilmektedir.
Linkedin platformunu diğer sosyal medya platformlarından ayıran temel özelliği iş hayatına hitap ediyor olmasıdır. Buradan işe alım süreçlerinde aday değerlendirmek için de faydalanılmaktadır. Bunun yanı sıra marka tanıtımı, kurumsallaşma ve ilerleme için aktif olarak kullanılabilecek sosyal medya kanalı arayanların da bir numaralı tercihidir. 2003 yılından bu yana popüler olarak çalışma hayatında aktif olarak kullanılan sosyal medya platformudur.
Linkedin ilk kez 2003 yılında kurulduğunda Kaliforniya merkezli olarak faaliyete geçmiştir. 2016 yılında ise şu an da sahibi olan Microsoft’a satılmıştır. 2003 yılında Linkedin’i kurarak piyasaya sunan isim ise Reid Hoffman olarak bilinmektedir. Linkedin platformu 2023 yılının başına oranla 1 milyonluk bir kullanıcı artışı ile yola devam etmektedir. 13 milyon olarak bilinen kullanıcı sayısı yılın ikinci yarısında 14 milyona yükselmiştir.
9.Pinterest
Pinterest, görüntü paylaşım üzerine harekete geçen ve aklınıza gelebilecek her türlü görsel içeriği kendi panonuzda toplayabileceğiniz bir platformdur. Öyle ki burada farklı alanlarda görselleri görmeniz mümkün. Eğitimden, dans hareketlerine, komik görsellerden trend tasarımlara kadar kolajlar ile donatılmış çeşitli içerikler mevcuttur.
Platform ilk kez 2010 yılında yayınlanmıştır. Bugün ilginç bir şekilde Pinterest kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır. Dünya çapında 400 milyondan fazla Pinterest kullanıcısı olduğu da bilinmektedir. Kullanıcılar beğendikleri gönderileri Pin’leyerek dilimizdeki ifadesi ile iğneleyerek kendi panolarına kaydedebilirler. Türkiye’de aşırı popüler olmamakla birlikte hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesi olduğunu da söylemekte fayda var.
Sizin de sosyal medya sitelerinde hesaplarınız varsa ve takipçi sayılarınızı artırmak istiyorsanız sosyal medya bayilik paneli kullanmanız gerekiyor. Bu sitelere kısaca smm panel denilmektedir. Instagram, Twitter gibi tüm siteler için takipçi, izlenme, beğeni gibi hizmetler bulunmaktadır.