Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 8 şehri arasında yer alan Denizli’de en yüksek payı yüzde 40 ile tekstil ürünleri oluşturuyor.

Kentin konvansiyonel tekstil üretiminde sahip olduğu bu deneyim ve birikimin tüm dünyada hızla büyüyen teknik tekstil alanında değerlendirilmesi hem şehir hem de ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıyor. Bu çerçevede, DTTM ile, Denizli’deki üretimleri büyük ölçüde dokuma, ev tekstili, havlu, bornoz ve konfeksiyon üzerine şekillenmiş tekstilci KOBİ’lerin, katma değeri yüksek teknik tekstil üretimine geçmelerine destek sağlanıyor. Denizli Ticaret Odası’nın (DTO) iştiraki olan Denizli AB İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) bünyesinde kurulan DTTM, Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 1000 metrekarelik geniş bir alanda hizmet veriyor.

Son teknoloji makine parkı ve ücretsiz danışmanlık hizmetiyle dikkat çeken merkez, KOBİ’lerin ve girişimcilerin, katma değeri daha fazla ve yüksek üretim teknolojisine sahip teknik tekstilleri yüksek yatırım maliyetleri altına girmeden üretebilir hale gelmelerinin önünü açarak; faaliyetlerini teknik tekstil KOBİ’lerinin rekabetçiliğini yüksek teknoloji, know-how transferi ve kümelenme yaklaşımıyla artırmak misyonuyla sürdürecek.

tekstil-1

Daha teknolojik, zengin ve daha rekabetçi bir ekosistem oluşturuluyor

DTTM’deki hizmetler eğitim, danışmanlık ve mentörlük, kümelenme, makine ve ekipman kullanımı ile ölçme ve analiz olmak üzere beş grup altında planlanırken, kümelenme yaklaşımıyla da küresel rekabetin bir parçası olması için teknik tekstil çalışmalarına ağırlık veren tekstil sanayicilerine öncülük ediliyor.

DTTM, benzersiz makine parkı ile, teknik tekstil prototipi ve numune üretim imkânı sunacak; Denizli’nin ve bölgenin danışmanlık, eğitim ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılamak için başvurulabilecek ilk ve tek adres olacak.

Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi Nedir?

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği çerçevesinde finanse edilen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü “Rekabetçi Sektörler Programı” kapsamında desteklenen ve Denizli Ticaret Odası’nın uygulayıcısı olduğu Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi, 5 milyon avro bütçesi ile ülkemizde uygulanan en önemli sektörel rekabetçiliği artırma projelerinden birisidir. Projenin amacı, Denizli tekstil imalat sanayinin teknik tekstile dönüşümünü sağlamak ve bu sektördeki KOBİ’lerin rekabet güçlerini artırarak küresel değer zincirlerine dahil olmalarına destek olmaktır.

Projenin hedefleri ise şunlardır:

●      Denizli Teknik Tekstil Merkezi’nin kurulması ve işler hale getirilmesi.

●      KOBİ’lere, teknik tekstile dönüşüm hizmetlerinin sunulması.

●      Denizli Teknik Tekstil Kümesi’nin kurulması.

●      KOBİ ve girişimcilerin teknik tekstile dönüşüm konusunda kapasitelerinin artırılması.

●      KOBİ’lerin bu alanlardaki farkındalığının artırılması.

DTTM bünyesindeki teknoloji ve makine parkı şöyledir:

●      Eriyikten Lif Çekim Sistemi

●      Yaş Lif Çekim Sistemi

●      Çift Vidalı Ekstruder Ünitesi

●      Çift Kademeli Isıl Pres

●      Enjeksiyon Ünitesi

●      Filament Ünitesi

●      Atmosferik Basınç Plazma Sistemi

●      Düşük Basınç Plazma Sistemi

●      Süper Kritik Aplikasyon Cihazı

●      Ultrasonik Dikiş Makinesi

●      Kaplama ve Laminasyon Cihazı

●      Transfer Baskı Makinesi

●      Dijital Baskı Makinesi

●      Elektrolif Eğirme Cihazı

●      Numune İplik Eğirme Makinesi

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI NEDİR?

Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 800 milyon Avroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir mali destek programıdır. 2007 yılından bu yana yürütülen Program ile Türkiye’nin farklı bölgelerinde sanayicilerin, KOBİ’lerin ve girişimcilerin rekabet gücünü arttırarak sosyal ve ekonomik kalkınmanın sağlanması amaçlanmaktadır.

Program ve desteklenen projeler hakkında ayrıntılı bilgiye rekabetcisektorler.sanayi.gov.tr adresinden ulaşabilir, Program hakkında sorularınız için [email protected] adresine mail atabilirsiniz.