TÜBİTAK tarafından hazırlanan raporun amacı üniversitelerin araştırma alanları bazında performanslarının birbirlerine karşılaştırmalı olarak değerlendirilebilmesini sağlamak, ayrıca, bir üniversitenin kendi bünyesinde araştırma faaliyeti yürüttüğü tüm araştırma alanlarından hangilerinde, görece daha yetkin olduğunun analiz edilebilmesine imkân tanımak.
Rapor, hacim ve kalite göstergeleri temelinde gerçekleştirilen analize dayanıyor. Çalışmada toplamda % 60 ağırlığa sahip olan 7 kalite göstergesine yer verildi. Bunlar dünyaya görece bağıl atıf etkisi; üniversitenin dünya çapında en fazla atıf alan ilk %10’luk dilime girmiş yayın sayısı; akademisyenlerin araştırma verimliliği; Ar-Ge ve yenilik projelerinin niteliği; patentler tarafından atıf alan yayın sayısı ve uluslararası iş birlikleri ile ülkemizin/üniversitenin uluslararasılaşmasına katkısı hususlarına yönelik göstergeler. Hacim boyutunda ise 4 göstergeye yer verildi; dünyadaki bilgi birikimine katkı, Türkiye’de o alanda akademik değer yaratan kritik kitlenin ilgili üniversitede yer alma payı, Ar-Ge ve yenilik proje hacmi, üniversitenin ilgili alandaki Türkiye’ye görece bağıl odaklanma endeksi.
Göstergelere ilişkin veriler, Türkiye ve dünya için ayrı ayrı Scopus veri tabanı ve SciVal programı vasıtasıyla temin edildi. Proje verileri için TÜBİTAK veri tabanı kullanıldı; üniversitelerin gerek ulusal gerekse uluslararası proje verileri hesaplamalara dâhil edildi. Yapılan hesaplamalar neticesinde araştırma alanları ve üniversiteler için yetkinlik seviyelerini görsel olarak sunan grafiklere raporda yer verildi. Yayınlanan rapora göre Sosyal ve Beşeri Bilimler Ana Alanında yer alan “Hukuk” alt alanı bakımından PAÜ Hukuk alanında kalite ve hacim bakımından, Galatasaray, İstanbul, Ankara, Hacettepe, Koç, Bilkent gibi 21 üniversitenin olduğu en iyi bölgede yer aldı.
Dekan Karadeniz: “Pamukkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi güçlü akademik kadrosu ile Hukuk alanında ulusal ve uluslararası literatüre çok değerli eserler kazandırdı”
Pamukkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Kabakçı Karadeniz yaptığı açıklamada, 2018 yılında ilk öğrencilerini alan Pamukkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin hızla büyüdüğünü, güçlü akademik kadrosu ile Hukuk alanında ulusal ve uluslararası literatüre çok değerli eserler kazandırdığını bu sayede Pamukkale Üniversitesi’nin ilk defa 2023 yılında Hukuk alanında TÜBİTAK’ın “Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi” raporuna kalite ve hacim açısından en iyi araştırma alanı bölgesine girdiğini belirtti. Prof. Dr. Kabakçı Karadeniz, özverili çalışmaları için akademik personele ve destekleri için üniversite rektörlüğüne teşekkür etti.