Denizli’nin Baklan ilçesindeki Boğaziçi Mahallesi’nin kültür ve geleneklerini yaşatmak için çaba sarf eden Çalkebir Kültür Derneği, tarihi Boğaziçi Camii’nde yer alan musalla taşı üzerindeki yazıların okunması için akademisyenlerden yardım istedi. Selçuklular döneminde yapıldığı bilinen camiinin inşasında, kendisinden önceki medeniyetlerin kalıntılarının kullanıldığı ortaya çıktı.
5 BİN YIL ÖNCESİNE GİDİYOR
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Kılıç dernek yöneticilerinin çağrısı üzerine musalla taşında inceleme yaparak, üzerindeki metinleri günümüz diline çevirdi. Kılıç taş üzerinde “Kaeto halkı tarafından inşa edilmiştir” yazını tespit etti. Bilim insanı 5 bin yıl önce burada yaşayan halkın bu isimle anıldığını belirledi. Yürütülen çalışmada Boğaziçi Camii’nin ilk temelleri 5 bin yıl öncesine dayanan, süreç içinde kilise olarak kullanılan yapı üzerine inşa edildiği belirlendi. Bölgede daha önce ise pagan tapınağı olduğu tahmin ediliyor. Taş üzerindeki yazının alt satırında İskenderiyeli Psikopos Athanasios’un ismine rastlandı. Yöre halkının Hıristiyanlığın İskendireye koluna bağlı olduğu düşünülüyor. Alt satırlarda Anadolu kahramanlarından Sarpedon’un da ismine rastlandı.
“BU KÖYDE GEÇMİŞTE KAETO HALKININ YAŞADIĞI ORTAYA ÇIKIYOR”
“Pamukkale Üniversitesi’nden hocamız Yusuf Kılıç’ı köyümüze davet ettik. Cami avlusunda bulunan taşı okudu” diyen Çalkebir Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akbay, “Taşın üzerindeki yazı bizlerin yaşadığı bu köyde geçmişte Kaeto halkının yaşadığı ortaya çıkıyor. Bu yazılı taş köyümüzün geçmişine ışık tutacaktır. İleriki günlerde hocamız ve ekibi tarafından sit alanı olan mezarlıktaki tüm taşların da okunup kaydı tutulacak. Bu bilgilerin gün yüzüne çıkarılması adına çalışma yapan tüm bilim insanlarına teşekkür ediyoruz. Yazılı taş önemli bir bilgi taşıyor. Yanına bir açıklama levhası koyacağız. Tarihi camimiz önce pagan tapınağı ardından kilise olduğunu bildiren yazılı taşı cam çerçeve halinde korumaya alacağız” ifadelerini kullandı.