AK Parti Denizli Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanvekili Şahin Tin Şahin Tin, 2023 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında aşırı yağış, sel, su baskını gibi meydana gelen doğal afetler ve afetlerin yol açtığı hastalık sebebiyle üreticilerin talep ve önerilerini Çal ilçesinde gerçekleştirilen toplantıda değerlendirdi. Çal Belediyesi’nin salonunda yapılan toplantıya Çal Kaymakamı Mert Çanga, Çal Belediye Başkanı Fethi Akçan, Denizli Tarım Orman İl Müdürü Şakir Çınar, AK Parti Çal İlçe Başkanı Yüksel Yılmaz, MHP Çal İlçe Başkanı Ali Çiftçi, Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, Mahalle Muhtarları ve ilçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri katıldı.
“Hastalık hasarın boyutunu artırdı”
Türkiye’nin birçok kentinde olduğu gibi Denizli’de de 2023 yılında doğal afetler yaşandığını ve çiftçilerin ürünlerinin hasara uğradığını belirten Milletvekili Şahin Tin; “2023 yılı Nisan Mayıs ve Haziran aylarında ilimizin birçok ilçesini etkileyen dolu, aşırı yağış, sel ve su baskınları meydana geldi. Yaşanan bu doğal afetler ve afetin yol açtığı hastalık sebebiyle üreticilerimiz ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Özellikle bağcılıkla geçinen ailelerimizin olduğu Çal, Buldan, Bekilli, Güney, Baklan, Bozkurt, Çivril, Sarayköy ve Honaz gibi ilçelerimizde yaşanan afetler ve afetin ardından oluşan bağ mildiyösü hastalığı sebebiyle üreticimiz yüksek ekonomik kayıplara maruz kaldı. Yapılan incelemeler neticesinde sadece Çal ilçemizde 115.270 dekar bağ alanında yüzde 45 ile 75 oranında ve 657 milyon TL’yi bulan hastalık kaynaklı zararın meydana geldiğini müşahede ettik. Bununla birlikte afet sebebiyle ortaya çıkan hastalıktan dolayı ilimiz genelindeki bağ alanlarında toplamda yaklaşık 1 milyar 70 milyon TL’yi bulan bir hasar tespit edildi. Hem afetler hem de yaşanan bağ mildiyösü hastalığı sebebiyle ilgili tarım müdürlüğü ekiplerimiz arazilerde gerekli incelemelerini, hasar tespitlerini ve ihtiyaç olan tüm çalışmaları titizlikle gerçekleştirdi” dedi.
“Tespitleri inceledik, talepleri aldık”
Hava koşullarının mevsim şartlarının dışında seyretmesi sebebiyle afetler yaşandığına dikkati çeken Milletvekili Şahin Tin, “Tarım ekipleri tarafından her yıl olduğu gibi bu yıl da uyarıların yapıldığını ve ilave olarak bu sene ayrıca karşı karşıya kalınan afetler sebebiyle yine çiftçilere erken uyarı mesajları ile ilaçlamaya dair ilanların da değişik tarihlerde sıklıkla yapıldığını gözlemledik. Ancak bahçelerin çamur içinde olması, araziye girilememesi, ilaçlama yapılamaması ya da ilaçlama yapılsa bile tekrar yağış olması nedeniyle hastalığın önüne geçilemediği tespit edildi. Özellikle bağcılık işiyle iştigal eden çiftçilerimizin ekonomik kayıplarının oldukça yüksek olduğu tespitlerle ortada. Muhtarlarımızın da ifade ettiği gibi bağların karşı karşıya kaldığı bahse konu hastalık en son bu bölgede 1964 yılında görülmüş. Bu konuya duyarsız kalmamız beklenemez. Biz de üzerimize düşeni yapmanın gayretindeyiz. Afete ve bağ mildiyösü hastalığına maruz kalan Denizli genelindeki tüm çiftçilerimizin sorunlarını ve taleplerini Çal ilçemizde ele aldık. Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, İlçe Başkanlarımız, mahallelerimizdeki üreticilerimizin ve vatandaşlarımızın temsilcisi muhtarlarımızı dinledik. Ziraat odası başkanımızın görüşlerini aldık. İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerimizin hazırladığı teknik inceleme raporlarını gözden geçirdik” dedi.
“Konuyu Bakanlığa taşıdık, girişimde bulunduk”
“Afetin yaralarını sarmak için hep birlikte gayret içindeyiz” diyen Milletvekili Şahin Tin; “Çal ilçemizde bugün verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Hasarın boyutlarını ve yol açtığı ekonomik kayıpları tüm ayrıntılarıyla hep birlikte masaya yatırdık ve değerlendirdik. Sadece Çal ilçemizin değil bu afetten etkilenen tüm ilçelerimizin durumunu ele aldık. Bu kapsamda çiftçilerimizin talepleri olan afet bölgesi ilanı veya genel hayata etkililik kararı alınması, banka kredilerinin ertelenmesi, dekar başına üreticilerimize 1500 TL destek verilmesi ve bağları yaşatmak için ilaç desteği sağlanması gibi temel hususları konunun muhatabı olan ilgili Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Sayın Ahmet Güven beyefendi ile de telefon görüşmesi yaparak ilettik. Ayrıca bölgede yapılan tespit ve incelemelerle ilgili raporları ve talepleri yazılı olarak da kendilerine ulaştırdık. Bizler bugüne kadar üreticimizi hiç yalnız bırakmadık, bırakmayacağız. Hep destek olduk, olmaya da devam edeceğiz. Çiftçilerimiz, üreticilerimiz adına girişimlerde bulunduğumuz hususlardan sonuç almak için üst düzeyde konunun takipçisiyiz. Afetlerin yol açtığı yaraları hep birlikte saracağız” dedi.