Türkiye'den büyük umutlarla Almanya'ya geldiler bundan 50 yıl önce. Adlarına Türkiye’de ‘Gurbetçi’ ve ‘Almancı’ dendi. Yaşadıkları ülkede ise ‘Yabancı’. Büyük umutlarla trenlere binerek geldiler. Şimdilerde sayıları 3 milyonu bulurken,  ilk gelenlerin kafasında hep dönme düşüncesi vardı. Bazıları da öyle de yaptı. Para kazanmak için gelmişlerdi. Bazıları ise ailesi getirdikten sonra dönemediler, dönmediler.

Çocuklar büyüdü okula gitti. Şimdilerde ise dördüncü nesil artık yolda. İlk gelenlerin bir çoğu emekli bazıları ise Türkiye’de yaşıyor. Bazıları ise hem burada hem orada gidip gelmeler oluyor. Bazılarının ise aramızdan ayrılmasından epey bir zaman geçti. Artık kalıcı olmuşlardı bu ülkede bazıları ev alarak kalıcı olduklarını gösterdiler. Ama içlerinde ki vatan özlemi devam ediyordu. Ne kadar buralı olsalar da Türkiye kalplerinin bir köşesinde yaşamaya devam ediyor. Burada yaşayanlar vatan sevgisini değişik şekilde ifade ediyor. Bazılarının arabasından Türk bayrağı kimisi ise tuttuğu takımın yada şehrin simgesini taşıyor. Bunlardan en sık görüleni ise hiç kuşkusuz arabalar. Bazıları memleketlerinin plakası aldılar. (DO OA 61) Plakadaki 61 onlar için Trabzon’u temsil ediyordu. Bunu ancak Türkler anlardı. Caddede bir araba görseler bakarlar aa bu şuralı delerdi hemencik. Ne kadar buralı olsalar bile içlerindeki vatan hasreti, vatan aşkı plakalara yansıyor. Ne kadar da ilk yıllarda misafir işçi olarak anılsalar da şimdi onlar için kararlar alınıyor parlamentolarda. Gelecekleri tartışılıyor her platform da. Birde burada uyum sağladı mı sağlamadı mı diye artık bu söz sakız gibi herkesin ağzına dolaşmış. Onların vatan özlemleri plaklarına yansıyor. Genelde Almanya’da yaşayanlar plakalarını şöyle belirliyor. Şehirden sonraki harfler araba sahibinin adını soyadının harflerini taşıyor. Veya Çocuklarının adlarının baş harfleri yada eşlerin ilk harflerini taşıyor.

Ondan sonra gelen rakamlar ise genelde Türkiye özlemi olarak yansıyor sokağa. Bulabilen Türkiye’deki şehrin plakasını alıyor. Bulamayan ise ya doğum tarihin yada evlilik yıl dönümlerini koyuyor. Velhasıl her şey plakaya yansıyor. Plakanı söyle sana nereli olduğunu söyleyeyim. Diye bir deyim duyarsanız. Artık şaşırmayın.Bunu görebileceğiniz çok örnekler var Almanya sokaklarında. Sokaklarda dolaşıyor Türkiye’nin şehirleri. Sokaklarda görmek mümkün Türkiye’nin bütün illerini, özlemini ve aşkını.