Denizli’de uzun yıllardır servis şoförlüğü yaparak geçimini sağlayan Hüseyin Alataş, araç teybinden şarkıların çalındığı, çocukların bağırış çağırış okullarına gelip gittiği alışılagelmiş servisçilik anlayışını yıktı. Alataş'ın çocukların kültürel ve kişisel gelişimine katkı sağlayan kültür servisi, okulların kapanmasıyla birlikte son seferini yapıp yeni öğrencilerini beklemeye başladı.
Velilerin takdirini toplayan ve öğrencilerin de hem şoförleri hem de öğretmenleri haline gelen Hüseyin Alataş, Arif Yalınkaya İlkokuluna taşıdığı öğrencilerine evde okula, okuldan eve gelinceye kadar şiirler öğretiyor. 20 yıla yakın sürede yüzlerce öğrenciye Mehmet Akif Ersoy, Arif Nihat Asya, Necip Fazıl Kısakürek ve Necmettin Halil Onan gibi şairlerin şiirlerini öğreten Alataş, bunu yaparken de öğrencilerin eğlenceli vakit geçirmesini sağlıyor. Serviste gelip giderken şiirleri ezberleyen öğrenciler, servisine bindiklerinde çalan fon müziği eşliğinde sırayla şiirlerini seslendiriyor. Her bir öğrenci heyecanla şiir okuma sırasının kendisine gelmesini beklerken, aileler ise çocukların dolu dolu vakit geçirdiği kültür servisinden duydukları memnuniyeti ifade ediyor.
“Kültürel anlamda da katkı sağlıyor”
Çocuklar için öğretimin yanı sıra eğitimin de büyük önem taşıdığını belirten Barış Korkmaz, “Çok hoşumuza gidiyor. Çocuklarımızın okulda öğrendiklerinin yanında bu da önemli bir eğitim oluyor. Hem kültürel anlamda da katkı sağlıyor hem de çocukların gelişimine önemli aşılama oluyor. Gerçekten bizleri mutlu ediyor” dedi.
“Şiirler sayesinde hafızaları gelişiyor. Dikkatlerini daha iyi topluyorlar”
Kültür servisinin çocukların kaliteli zaman geçirmesini sağladığına işaret eden Serap Demir de, “Bu durumdan çok çok memnunuz. Çocuklarımız okula gidip gelirken kaliteli zaman geçiriyorlar. Şiirler sayesinde hafızaları gelişiyor. Dikkatlerini daha iyi topluyorlar. Şiirlerin içeriği vatan, millet sevgisi olması ve birlik ile beraberlik duygusunu aşıladığı için çok memnunuz” derken; Kezban Çevik ise “Servisin içinde ses, gürültüden ve kavga etmelerinden ziyade şiir okumaları daha güzel aynı zamanda anlamlı bir durum” diye konuştu.
“Keşke bizler de o yaşlarda olsak da aralarına katılsak dedirten bir ortam”
Şiirlerdeki konular sayesinde çocuklarda milli bilincin oluştuğunun altını çizen Ümit Özkan da, “Evlatlarımız en azından bizim milli duygularımıza daha hakim oluyorlar. Bu yaşta aşılanmış oluyorlar. Dolayısıyla yalnız şiir anlamında değil burada oluşan sosyal ortam ve birbirleriyle yarışıyor olmaları bizim için çok kıymetli. Burada keşke bizler de o yaşlarda olsak da aralarına katılsak dedirten bir ortam” şeklinde konuştu.
“Şiir okumadan önce çocukların okuma seviyesi düşüktü ve sonradan bunu geliştirdik”
20 yıldır servis şoförlüğü yaparak çocuklara şiirleri öğreten Hüseyin Alataş ise büyük takdir toplayan kültür servisiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Evden okula, okuldan eve yarım saatlik bir zaman geçiyor. Biz bu zamanı boşa geçirmemek ve en güzel şekilde değerlendirmek için çocuklar ve aileleriyle görüştük. Sonra ben şiir okumalarını istedim ve onlar da severek kabul ettiler. Sonra şiir okumaya başladık ve bunları ezberledik. Şiir okumadan önce çocukların okuma seviyesi düşüktü ve sonradan geliştirerek tekrardan yükseldi. Böyle güzel kültür eğitim etkinliği yapıyoruz. Bu kendi aramızda yaptığımız yarışmalar sonrası il genelindeki etkinlik ve yarışmalara da katılıyoruz. Çocuklar ayrıca oralarda ödüller alıyor.”