Vücut için olmazsa olmaz protein türü olan kolajenin temel görevi, bağ dokusunu güçlendirmek ve vücut bütünlüğünü korumaya yardımcı olmaktır. Vücut bağ dokusunun %80 gibi büyük bir bölümünü oluşturan kolajenin diğer görevi, cilde güç vererek cilt yapısını oluşturan bir ağ meydana getirmektir.
Cildimiz, saçlarımız ve tüm bedenimizin sağlıklı formunu koruyabilmesi için gerekli olan kolajen peptitleri, aslında doğduğumuz günden itibaren vücudumuzda yer almaktadır. Ancak zaman içerisinde yaşın ilerlemesine bağlı olarak özellikle zararlı çevresel faktörlerin de etkisiyle birlikte miktarını yitirmektedir. Bu nedenle kolajen takviyeleri vücutta azalan kolajen miktarını dengelemeye yardımcı olmaktadır.
Peptit Nedir?
Çok sayıda amino asitin birbirine bağlanması ile oluşan protein zincirine peptit adı verilir. Amino asitler ise proteinleri oluşturan temel yapı taşları olarak tanımlanır. Peptitleri hayal ederken küçük silindirler halindeki amino asitlerin bir zincir oluşturduğu görüntüyü zihninizde canlandırabilirsiniz.
Kolajen Peptitlerinin Cilt üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Hidrolize kolajen olarak da bilinen kolajen peptitlerinin cilt üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Kolajen eksikliğinin ortaya çıkardığı kırışıklık, sarkma ve ince çizgi görünümleri kolajen peptit içeren takviye ile minimum seviyeye indirgenebilir. Kolajen peptitlerinin faydaları şu şekildedir:
● Kolajen peptit, cilt üzerindeki derin çizgilere ve kırışıklıklara müdahale ederek zaman içerisinde azalmalarına yardımcı olur.
● Cildin esnekliğini arttırarak daha sıkı bir cilt oluşmasına katkı sağlar.
● Cildin nem kaybı yaşamasına neden olan faktörlerin önüne geçip cilt kuruluğunu önleyerek cildin nemli kalmasına yardımcı olur.
● Güneş ışınlarının ve sabit radikallerin yarattığı cilt lekelerinin azalmasına yardımcı olur.
● Hücre yenilenmesini destekler.
● Cildin pürüzsüz görünüşünü destekler.
● Zararlı alışkanlıklar sonucunda meydana gelen akne gibi problemlerle savaşır.