(15.01.2011) Arap dünyasında ilk kez bir rejim halk tarafından devrildi. Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta bir aydır devam eden kanlı gösteriler, Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali rejiminin sonunu getirdi. (Basından)

Tunus’la ilgili internette veya ansiklopedilerde rastlayabileceğiniz bazı bilgileri aşağıya yazarak, dış haberlerin gündemine oturan bu Müslüman ülke ile ilgili bilgilerimizi tazeleyelim istedik. İleriki günlerde nasip olursa güncel birkaç kelam ederiz…

Tunus: 10.500.000 nüfuslu bir ülke. Nüfusun % 53'ü şehirlerde yaşamakta, ortalama ömür 67 yıl. Çocuk ölümlerinin oranı binde 42. Nüfusun % 40'ını 14 yaşın altındakiler oluşturmakta.

    Tunus; Fenike kökenli Kartaca Uygarlığıyla anılır. Kartacalılar, Sicilya ve İspanya’ya kadar koloniler kurmuşlar. Yeni kurulmakta olan Roma İmparatorluğu için ilk gerçek tehdit olmuşlar. Pön Savaşları sonucu yenilip Tunus'tan sürülmüşler. Roma egemenliğinde Afrika Eyaleti olarak yönetilmiştir.
Roma İmparatorluğunun gücünü bölünmesi ve gücünü kaybetmesiyle Tunus, kavimler göçü ile bölgeye gelen Vandalların (Vandal; Miladın başlangıç yıllarında yaşayan ve Roma İmparatorluğu ile yaptığı savaşlarda acımasızlığı ile ün salan bir Doğu Germen halkı. Eski kültür ve sanat anıtlarını yakıp yıkan, bunların değerini bilmeyen topluluk) yönetimde bir krallık olarak yönetilmiştir.
    Tunus halkının %99 kadarı Müslüman'dır ve Arapça konuşur. Ülkenin güneyinde yaşayanlar Berberice konuşur. Bu kesim Müslüman nüfusun %1'i kadardır. Ülkedeki yabancılar genellikle Fransız veya İtalyan'dır.
Tunus’un İslam’la tanışması Hz Muaviye dönemine rastlar; Müslümanların Tunus’a (Afrikiy’ye) gelişi (647-1228): Müslüman Arapların 647 yılında başlayan yayılmaları Ukbe bin Nafi’nin 670’te Kayruvan (Kariouane) şehrini kurmasıyla neticelenir. Tunus (Afrikiy’ye), Hazret-i Muaviye zamanında 667 (H.45) yılında alınır.
Osmanlı, Kanuni döneminde Tunus’a sefer düzenler; 1534 yılında Barbaros Hayreddin Paşa, Tunusu ele geçir. Ancak Hafsi Hanedanından Hasan, İspanya Kralı Beşinci Şarlkenden yardım ister ve Beşinci Şarlken başşehir Tunus’u işgal eder ve Barbaros Hayreddin Paşa Cezayir’e çekilmek zorunda kalır. İspanya Kralı Hafsi Hanedanından Hasan’ı tekrar, kendisine vergi vermek şartıyla Tunus’un başına geçirir.
12 Mayıs 1881de yapılan Bardo Antlaşmasıyla; Tunus Beyi, dış hükümranlığı, siyasi ve ordu işlerini bir Fransız Genel Valisine bırakır. Tunus’un Muher ve güney kesiminde başlayan ayaklanmalar güçlükle bastırılır. Vali Paul Cambon, yeni bey Ali bin Hüseyin’e (1882-1902) Marsa Sözleşmesini kabul ettirince (1883), Fransız himayesi resmen kurulmuş olur.
Bütün bu olanları Osmanlı İmparatorluğu protesto ederek kabul etmediğini bildirir. Resmi padişah fermanlarında Tunus Osmanlı eyaleti olarak zikredilmeye devam eder. Fransız himaye rejimi Tunus’un bağımsızlığını kazanmasına kadar devam eder.  (1956). Tunus’taki Fransız idaresi 78 yıl sürer.
1930larda Habib Burgiba önderliğinde Tunuslular bağımsızlık mücadelesine başlarlar. İkinci Dünya Savaşı esnasında Tunus bir savaş alanı olur. Harpten sonra Burgiba yeni Destur Partisini kurarak bağımsızlık mücadelesine devam ettirir. Nihayet 1956 yılında Tunus bağımsızlığını kazanır. Bağımsızlığını kazandıktan sonra Tunus Cumhuriyetini ilan eden Burgiba, ilk Tunus Cumhurbaşkanı olur. Birçok reformlar yaparak laik eğilimli bir rejim kurar.
Ölünceye kadar Devlet Başkanı seçilen Burgiba, 1987 senesinde sağlık durumu gerekçe gösterilerek devlet başkanlığı görevinden alınarak yerine General Zeynelabidin bin Ali geçer. Bu yönetim değişikliği ülkede belirli bir liberalleşme ve ekonomide köklü yeniliklerin yapılmasına sebep olur. General Zeynel Abidin Müslüman halka karşı büyük tedbirler alır.
21 Mart 1994’te yapılan parlamento ve devlet başkanlığı seçimlerinde Zeynel Abidin bin Ali ve partisi oyların %99’unu alarak devlet başkanlığına yeniden seçilir. 1982 yılında Lübnan’dan çıkarılan Filistin Kurtuluş Teşkilatı mensupları ve Lideri Yaser Arafat Karargâhını Tunus’a taşır. Böylece Tunus, Filistin Kurtuluş Teşkilatının Karargâhı olur.
Özetin özeti; Tunus’un geçmişi. Halkının yüzde doksan dokuzu Müslüman olan Tunus’ta sokakta başı kapalı gezmek sorun teşkil etmekteydi. Hepimizin yakından takip ettiği son gelişmeler de Zeynel Abidin Bin Ali çıkan olaylar sonucu ülkesini terk etti ve Suudi Arabistan’a sığındı.
    Tunus, tam bir yol ayrımında inşallah süreç Tunus için ve diğer Müslüman Arap ülkeleri için demokrasi ve özgürlüklerin başlangıcı olur.