Serinhisar’daki Güneş Enerjisi Santrali (GES) Projesi ile ilgili hazırlanan iddianame ve yargılanma süreci ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek için Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen Serinhisar Belediye Başkanı Hüseyin Gemi, projenin yapımı aşamasında belediyenin kasasından para çıkmadığını ifade ederek, “Santral bugüne kadar kendi ürettiği enerjiyle borçlanmanın 34 taksidini ödedi. Kalan taksitleri de yine kendi ürettiği enerjiyle ödeyecek. Yılda da 5-6 milyon TL gibi bir rakam belediyenin kasasına bu projeyle girecek” diyerek belediye zarara uğratmadıklarını aksine belediyenin kasasına önemli miktarda para girişi sağladıklarını ifade etti.
Denizli’nin Serinhisar ilçesindeki GES Projesi’nin yapımı sonrası yapılan ihale ve belediyeyi zarara uğratma iddiaları sonrası yargı süreci başlamış, Başkan Hüseyin Gemi ve beraberindeki tüm meclis üyeleri için yargı süreci başlamıştı. Başkan Gemi, konuya açıklık getirmek üzere basının karşısına geçti. Süreci özetleyen Gemi, “2019 seçimlerinin hemen ardından göreve geldikten kısa bir süre sonra GES Projesi ile ilgili çalışmalara başladık. Aslında bu projeyle ilgili ilk adımlarımız 2009-2014 dönemine de rastlıyor. O dönemlerde projenin yerinin alınması ile ilgili çalışmalara başladık. O dönem yerimiz yeterli olmadığı için yetişmedi projemiz. Bürokratik engeller de bunun başlıca sebebi. Bizden sonraki arkadaşlar da izinleri alma konusunda önemli adımlar attılar. 2019 yılının Mart ayında buranın yer kiralaması ve üretim izni için yola çıkılmış. Bu dönemde de bir takım sıkıntılar yaşamışlar. Burayı 300 bin TL muhammen bedelle kiralamak için yola çıkmışlar. Ardından yasal olmadığı anlaşılarak ihaleyi iptal etmişler. İhale iptal edilmemiş olsaydı 10 yıllığına 300 bin TL’den burası kiraya verilmiş olacaktı” dedi.
İHALE YERİNE USULÜNE UYGUN PROTOKOL YAPILDI
Meclisten borçlanma yetkisi alarak Mahalli İdareler Derneği ile protokol sürecini de anlatan Başkan Gemi, “Ortak protokol yapılması hakkında karar alındı, bunun da belgeleri mevcut. Daha sonra yapım aşamasına geçildi. Yapım aşamasında ihalesiz yapıldığı iddiası oluştu. Aslında biz ortak protokolle yap-işlet-devret sistemine geçmiştik. Mahalli İdareler Derneği burayı tamamlayarak 2019 yılının sonunda bize teslim etti ve enerji üretmeye başladık” şeklinde konuştu.
BELEDİYE ZARARA UĞRATILDI İDDİALARINA NET YANIT
Bakanlığa yapılan şikayetler sonucunda dava sürecinin başladığını belirten Gemi, “Bu süreçte Danıştaya itirazımızı yaptık. Oy çokluğu ile yargılanma konusu onaylandı. Acıpayam 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmek üzere yargı süreci başlamış oldu. Süreç devam ediyor. Yargıya sonuna kadar saygı duyuyoruz. Ancak bazı şeylerin de bilinmesinde fayda görüyorum. Belediye zarara uğratıldı vs gibi iddialar var. Bu tesisin yapımı ile ilgili belediyenin cebinden hiç para çıkmadı. Bunun yanında belediye bu işletmeyle birlikte 34 taksit ödemesi gerçekleştirdi. Geriye 20 taksidimiz kaldı. 15 bin 926 TL taksitle ödeme gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 70 bin dolar bankada paramız mevcut. Bu ay 557 bin TL daha hesabımıza para geçecek. Bu miktarlarla 12 taksit daha ödediğimizi düşünürsek girecek olan paralarla birlikte borcumuz tamamen bitecek” ifadelerini kullandı.
“YILDA BELEDİYEYE 6 MİLYON TL PARA GİRİŞİ OLACAK”
15 bin nüfuslu bir ilçenin projeyle birlikte önemli bir gelir kaynağı elde etmiş olacağının altını çizen Başkan Gemi, “Bu işin Serinhisar Belediyesi’ne net getirisi 5-6 milyon TL civarı olacak. 15 bin nüfuslu bir ilçenin yıllık 5-6 milyon TL gelir elde etmesi önemli bir konu bence. Bizler belediye olarak zaman geliyor 10 bin TL, 100 bin TL gibi rakamları bulamıyoruz. Belediyeler sanıldığı kadar büyük kaynakları olan kurumlar değiller. Yılda 5-6 milyon gelir Serinhisar için gerçekten çok önemli ve ilçeyi çok rahatlatacaktır. Hizmet üretme anlamında büyük imkanlar yaratacaktır bu rakam” dedi.
“10 DEFA OLSA 10 KEZ YİNE YAPARIM”
Serinhisar’ın 1 yıl sonra projeleri sayesinde büyük rahatlığa kavuşacağını dile getiren Gemi, “Bizler yargılanırız, ceza alırız ya da almayız bunu şimdilik bilemem ama Serinhisar Belediyesi 1 yıl sonra büyük rahatlığa kavuşur. Eksiklik ya da hatalarımız olmuş olabilir. Ancak bu anlamda biz yaptığımız işin doğru olduğu kanaatindeyiz. 1 yıl sonra belediyenin kasasına belirttiğim miktar girdiğinde belki bizlere Allah razı olsun diyecekler. Şu anda suçluymuşuz gibi bir algı olsa da ben bu işi Serinhisar için 10 defa olsa 10 kere tekrar yaparım. Yargılanmaktan da çekinmem. Yargılanıyor olmamız hizmet anlamında bir şeyler yapıyoruz anlamına da gelir aslında” şeklinde konuştu.
DÖVİZLE BORÇLANMA KONUSUNA DA AÇIKLIK GETİRDİ
Projenin bitmesiyle birlikte belediyenin herhangi bir kaybının söz konusu olmadığını dile getiren Başkan Gemi, “Projeyle ilgili yüzde 5-6 gibi oranlarla yap-işlet-devreti de önerdiler bana ancak ben bunları kabul etmedim. Belediyenin Serinhisar’ın çıkarlarını düşündüğüm için kabul etmedim. Dövizle borçlanma konusuna gelecek olursan bankalar döviz borçlanması dışında başka türlü bir borçlanma kabul etmediği için bu şekilde borçlandık. Ancak elde ettiğimiz gelir de şu anda döviz bazında oluyor. Yani burada da bir kayıp söz konusu değil. Bizler yaptığımız işin arkasındayız” diyerek sözlerini noktaladı.