Haber: Mehmet Emin KELİŞTİ
Denizli Horozu yetiştiricisi Ahmet Fışkın ile haberdenizli.com olarak video röportaj gerçekleştirdik. Kendisine dededen babadan miras kalan Denizli Horozu yetiştiriciliğini severek yaptığını belirten Fışkın, Denizli horozu yetiştiren kişilerin bir elin parmaklarını geçmediğini belirtti.
Denizli Horozu yetiştiricisi Ahmet Fışkın, "Denizli Horozu ırkının tehlikede olduğunu düşünüyorum. Çünkü yeni bir yasa çıktı, diyorlar ki Denizli merkezde kanatlı hayvanları beslemek yasak. Denizli Horozu, yumurta tavuğu, besi tavuğu gibi değil süs hayvanlarının içine girmesi lazım. Bu horozun üreyebilmesi için 1 horoz 1 tavuk olması lazım, kümesin üzerinde kiremit olması altının da toprak olması lazım.
DENİZLİ HOROZUNU BESLEMEK TUTKUDUR
Denizli Horozu'nu, tavuğunu beslemek bir tutkudur. Dedem besliyordu, babam besliyordu, babam vefat ettikten sonra arkadaşları bu gölü kurutma diye ısrarla bu horozları yetiştirmemi istediler. Tarım İl Müdürlüğü'yle de ilişkilerimiz oldu. Babam 1 horoz iki tavuk hediye etmişti. 1 yılda 2 yılda bir kan değişikliği için onlardan yumurta alıp yumurta veriyoruz. Böylelikle akraba evlilikleri gibi olduğu zaman bu ırkın özelliği kayboluyor. Kardeş kardeşe çiftleştikleri veya aralarında kan bağı olduğu zaman Denizli Horozu'nun özelliği kayboluyor." dedi.
ŞEHRİN HER YERİNE HEYKELİNİ DİKİYORUZ AMA YETİŞTİRİCİLERİ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORUZ
Denizli Horozu yetiştiricileri olarak 1 elin parmakları kadar olduklarını belirten Fışkın, "Denizli Horozu'nu yetiştiren arkadaşlara izin verilmeli, evet hijyen dikkat edilmeli, temizlik dikkat edilmeli ama bunların ötüşünden rahatsız olanlar var, yani bugün ezandan da, düğünden de, mevlitten de rahatsız olanlar var. Ama Denizli Horozu şehrimizin simgesi, sembolüdür. Şehrin her yerine Denizli Horozu'nun heykellerini dikiyoruz ama yetiştiricileri engellemeye çalışıyoruz. Engellenmesin, temizlik hijyen dikkat edilsin. Eğer gerçekten Denizli Horozu'ysa saf ırksa onların yetiştirilmesi için izin verilmeli. Denizli Valisi'nin, Belediye Başkanlarının bu konuya eğilmeleri gerekiyor. Eğilmedikleri zaman biz Denizli Horozu'nu ansiklopedilerde, başka yerlerde görmeye başlayacağız. Zaten evi bahçesi müsait olan çok az kişi kaldı. Denizli Horozu'nun en güzel yetiştirildiği yer Denizli şehir merkezidir, Denizli'nin içidir. Soğuk yerde, sıcak yerde yetişmez.
HER YERDEN MERAKLILAR ZİYARET EDİYOR
Tarım İl Müdürlüğü kümeslerini açmıyor haklılar çünkü mikrop kapacak, oradan gelen gazeteciler, Japonya'dan gelen profesörler veya okullardan gelen öğrenciler hepsi de gelip Denizli Horozu'yla ilgili bilgileri bizden alıyorlar. Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürü, Merkezefendi Belediyesi'ne, şehrin sembolü olan Denizli horozlarının besleyicisiyle ilgili kolaylık gösterilmesi noktasında ricada bulunuyor. Tarım İl Müdürü de böyle üreticilere ihtiyacımız diyor. Buna rağmen küçük bir şikayet halinde gelip zabıta tarafından ceza yazılıyor. Müteahhide versek 10 tane apart yapılacak yerlerde yetiştiriyoruz bu horozu, bu bir tutku, bu bir sevgi, bu ırkın devam etmesi için her türlü meşakkatine katlanıyoruz üstüne üstlük ceza yazılması bizi üzüyor. Denizli Horozu'nun ırkının kaybolacağını düşünerek çok üzülüyoruz. Nasıl tohumlarımızı koruyorsak Denizli Horozu ırkımızı da korumamamız gerekiyor." dedi.