Sağlık turizmi dünya çapında büyüyen bir trend. Popülaritesi o kadar artıyor ki, küresel sağlık turizmi pazarının 2032'de 346,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Öte yandan ülkemiz çok ciddi avantajlara sahip olmakla beraber özellikle sağlık turizmi pazarlama faaliyetlerinde ciddi problemler yaşıyor. Nitelikli sağlık turizmi reklam ajansı bulmakta zorlanan sağlık sektörü paydaşları dönem dönem çok ciddi maliyetlerle hasta ediniyor. Üstelik rakiplerimizde artmaya başlarken…

Peki, sağlık turizmi nedir ve neden bu kadar popüler? Ülkemizin bu sektörde yaşadığı en büyük problemler hangileri?

Sağlık turizmi, fiziksel, zihinsel, duygusal, mesleki, entelektüel ve ruhsal anlamda insan yaşamını iyileştirmeyi ve dengelemeyi amaçlayan bir turizm faaliyeti türüdür. Tanı, tedavi, önleme ve rehabilitasyonu gibi unsurları içerir.

Özellikle pandemiden sonra tüm dünyada, sağlık sorunları hakkındaki farkındalık ve bu sorunları çözmek adına gerekli adımları atma atma eğilimi oldukça arttı. Dolayısıyla uygun fiyatlı ve erişilebilir tedaviye olan ihtiyaç da buna paralel olarak bir artış gösterdi.

Sağlık Turizmi Ülkeler İçin Önemli

Ekonomik açıdan bakıldığında, insanlar herhangi bir nedenle bir varış noktasına seyahat ettiğinde yerel ekonomilere bir destek sağlar. Türkiye olarak bunu en iyi anlayan ülkelerden biriyiz. Çoğu zaman gelişmiş ülke vatandaşları için İsteğe bağlı ameliyat için Türkiye’ye seyahat etmek veya küçük bir kasabadaki bir kaplıcaya gitmek, bunu kendi ülkelerinde yapmaktan çok daha ucuza geliyor. Üstelik Türkiye gibi bir Turizm ülkesinde hem tatil hem kültürel aktivite anlamında sınırsız seçenek mevcut. Peki, insanlar hangi tedaviler için farklı bir ülkeyi tercih ediyor?

Aslında, sağlığını iyileştirmeyi amaçlayan bir turistin her aktivitesi sağlık turizmi kapsamında değerlendirilebilir. Diş hekimliği, Ortopedi, Kozmetik/plastik cerrahi, Kardiyoloji, Bariatrik cerrahi, Doğurganlık tedavisi, Göz ameliyatı, Kulak burun boğaz, Organ nakli, Rehabilitasyon, Alternatif ilaç erişimi, Yoga, Spa, Meditasyon, diyet ve sağlıklı beslenme… Örnekleri çoğaltmak mümkün.

Peki, tüm dünyada en popüler sağlık turizmi destinasyonları nelerdir?

Popüler Sağlık Turizmi Destinasyonları

İzlanda

Aslında pek bilmesek de, İzlanda sağlık turizmi için popüler bir yer. Jeotermal havuzları, nefes kesen manzaralar, sonsuzluk havuzları ve dağ yürüyüş alanları ile birçok seçenek mevcut! İzlanda'nın sağlıklı yaşam aktiviteleri için en popüler noktası, sudaki alkalinin çok fazla minerale sahip olduğu ve cilt rahatsızlıklarının tedavisi için oldukça talep gören Myvatn Nature Baths. Ancak buradaki durumu Türkiye’nin 1980’leri ile kıyaslayabiliriz. Tıbbi tedavi veren kurum ve uzanlardan ziyade doğal kaynaklar sağlık turziminin birinci tetikleyicisi.  

Hindistan

Hindistan, sağlık turizmi anlamında ülkemizin ciddi rakiplerinden bir tanesi.  Her şeyden önce Hindistan hükümeti, “Hint yaşam tarzının ayrılmaz bir parçası olan ruhsal felsefeyi” gerekçe göstererek ülkeyi Yoga, Sidha, Naturopati ve Ayurveda için bir merkez olarak tanıtıyor.

Öte yandan Hindistan tıbbi tedaviler için de önemli bir destinasyon. Chennai, Maharashtra ve Kerala tıbbi prosedürler için oldukça popüler çünkü tedavi maliyetleri Birleşik Krallık veya ABD'ye kıyasla 10 kat daha ucuz.

Hawaii

Aslında Hawaii’nin konumu da İzlanda gibi, tüm eyalet adeta büyük spa merkezi. Yani Hawaii sağlık turizminden ziyade sağlıklı yaşam turizmi ile öne çıkıyor. Özellikle Kuzey Amerika, terapötik tuzlu suyu, rahat atmosferi, muhteşem güneş ışığını ve geleneksel omilomimassage ve pohaku (sıcak taş tedavisi) uygulamalarını deneyimlemek için burayı tercih ediyor.

Tayland

Denizlili sporcular 2024 yılında farkını ortaya koydu Denizlili sporcular 2024 yılında farkını ortaya koydu

Masaj denince akla ilk gelen ülkelerden biri olan Tayland, doğal güzelliklerinin yanı sıra son zamanlarda sağlık turizmi ile de dikkat çekiyor. İnsanlar isteğe bağlı küçük operasyonlar için için buraya gitme eğiliminde. Fiyat avantajı ve doğal güzellikleri Tayland’ı sağlık turizmi anlamında öne çıkarmaya yetiyor.

Türkiye

Hiç kuşkusuz ülkemiz, gelişmiş tıbbi merkezleri, konusunda uzman doktorları, doğal ve tarihi güzelliğiyle sağlık turizminin belki de en önemli destinasyonu. Öncelikle sağlık sistemimiz gelişmiş ve uygun fiyatlı. Avrupa ve Amerika'da eğitim almış çoğu doktor, Türkiye'de pratik yapmayı hatta ikametlerini bile taşımayı tercih ediyor. Hepimizin bildiği üzere ülkemiz, stratejik konumu ile doğu ile batı arasında adeta bir kapı. Turizm konusuna oldukça deneyimliyiz. Sayısız turizm merkezi, onlarca havalimanı ve turizm sektöründe faaliyet gösteren onbinlerce profesyonel ülkemizi bu anlamda bir adım öne çıkarıyor.

Bazı ülkeler belirli tedavi türleri için popülerken dünyanın dört bir yanındaki insanlar saç ekimi, kanser tedavileri, diş tedavileri, düşük maliyetli in vitro fertilizasyon (IVF) ve daha fazlası gibi çeşitli nedenlerle ülkemize seyahat ediyor.

Sağlık Turizmi Anlamında Yaşadığımız Pazarlama Zorlukları

En çok Almanya, İngiltere, Rusya, Suriye, Afganistan, BAE, Libya, Türkmenistan ve Özbekistan’dan hasta alan ülkemiz hala sağlık turizminde katma değerli turisti çekmekte zorlanıyor.

Marka bilinirliğimizin hala istenilen seviyede olmaması, potansiyel hasta ve turistlerin Türkiye'yi sağlık hizmeti almak için bir destinasyon olarak değerlendirmelerini olumsuz etkiliyor. Etkili bir pazarlama stratejisi ve güçlü bir marka oluşturma çabası, bu sorunun üstesinden gelmek için kritik öneme sahip.

Sağlık Turizmi dijital pazarlama ve sosyal medya kullanımı eksiklikleri de Türkiye'nin sağlık turizmi alanında karşılaştığı önemli zorluklardan biridir. Günümüzde hastalar ve turistler, sağlık hizmeti arayışlarında interneti ve sosyal medyayı aktif olarak kullanmaktadır. Ancak Türkiye'nin sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların birçoğu, dijital pazarlama konusunda yeterince etkin değil. Web sitelerinin çok dilli olmaması, SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çalışmalarının yetersizliği, sosyal medya hesaplarının düzenli olarak güncellenmemesi gibi sorunlar, uluslararası hastaların Türkiye'deki sağlık hizmetleri hakkında bilgi edinmelerini zorlaştırıyor. Bu durum, Türkiye'nin sağlık turizmi alanında uluslararası rekabette geri kalmasına neden oluyor.