Coğrafyası, kültürü, konumu ve diğer konuları ile Eskişehir’in özellikleri saymakla bitmez! Eskişehir’in sahip olduğu özellikleri öğrenmek isterseniz doğru adrestesiniz. 

Eskişehir’in özellikleri kültürel, coğrafi, tarihi yapılarıyla öne çıkıyor. Söz konusu bu özellikleri ile diğer şehirlerden ayrılan yapılar da dikkat çekiyor. İç Anadolu’nun güzide şehri Eskişehir başta ‘öğrenci şehri’ olarak bilinse de başka yapılarıyla da ayrışmaktadır.

Peki Eskişehir’in bilinen özellikleri neler? Eskişehir’i Eskişehir yapan konular hangisi?

Eskişehir’in En Belirgin Özellikleri Nelerdir?

Bilinen ve sevilen şehir Eskişehir’in en belirgin özellikleri farklı başlıklar altında ele alınabilir. Söz konusu bu özellikleri ile şehri daha yakından tanıyabilir, dilerseniz fikir de elde edebilirsiniz. Sizin için Eskişehir’in özellikleri listesini hazırladık.

Gelini ve Torunun Duasını Ahmet Altın yaptırdı Gelini ve Torunun Duasını Ahmet Altın yaptırdı

1 – Eskişehir’in Coğrafi Özellikleri

Eskişehir, İç Anadolu bölgesi sınırları içerisinde yer alan ve kuzeybatısında yer alan bir şehirdir. Coğrafi koordinatları 29-32 derece doğu 39-40 derece kuzey enlemlerine sahiptir. Yüz ölçümü toplam 13.652 kilometre kare olan şehir bu özelliğiyle oldukça büyüktür.

Diğer taraftan şehirde bozkır ve dağlık bir yapı dikkat çeker. En yüksek Eskişehir dağı 1825 metre ile Türkmendağı tepesidir. Aynı zamanda TRT 1 Gönül Dağı dizinin çekildiği gönül dağı da şehrin Sivrihisar ilçesindedir.

Sert karasal iklimin hakim sürdüğü şehirde kışları oldukça karlı ve soğuk yazın ise sıcak ve kurak geçmektedir. Gündüz ve gece dengesi arasındaki sıcaklık farkı da kendini hissettirmektedir.

2 – Eskişehir’in Kültürel Özellikleri

Eskişehir kültürü incelendiğinde göçüp gelen Tatarlıların etkileri gözlemlenmektedir. Ayrıca Lüle taşı bu şehirde önemli bir yere sahiptir. Şehir ile özdeşleşen Lületaşı ile sayısız ürün elde edilip, şekillendirilmektedir. Kalabak suyu olarak adlandırılan özel içme suyu da bizzat Eskişehir’den çıkmaktadır.

3 – Eskişehir’in Tarihi Kısaca

Eskişehir’in kısaca tarihinden bahsetmek çok zordur. Çünkü şehirde ilk kalıntılar milattan önceki dönemlere dayanmaktadır. Eski Çağ dönemine ait kalıntılardan itibaren şehirde özellikle Sakarya Nehri çevresinde yerleşim yapılmaktadır.

Ancak asıl yerleşim ve bulgular Frigyalılara dayanmaktadır. Frigyalılar başlıca Eskişehir ve çevresindeki alanlara yerleşim yapmıştır. Bu döneme ait yaygın bir şekilde parçalar bulunurken sonraki yıllarda da kalıcılık sürmüştür.

Selçuklu dönemi, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğuna ait dönemlerde de kalıntılar yer almıştır. Bu kalıntılar şehrin sonrasında gelişen bir yapı olmasına neden olmuştur.

4 – Eskişehir’in Su Kaynakları

İncelendiğinde Eskişehir’in özellikleri arasında öncelikle Porsuk Çayı akla gelmektedir. Porsu Barajı da bu çay üzerine kurulmuş olup su kaynağı olarak kullanılmaktadır. Sulama ve kullanma amaçlı kullanılmaktadır.

Sakarya Nehri şehrin ortasından geçip Ankara-Eskişehir arasındaki il sınırını da belirlemektedir. Aslında Porsuk Çayı da Sakarya Nehri’nin bir kolu olup şehir içerisinde yer almaktadır.

Şehrin su kaynakları arasında; Sarıyar Barajı, Dodurga Barajı, Musaözü Barajı, Gökçekaya Barajı da bulunmaktadır. İçme suyu teminatı buradan sağlanmaktadır.

5 – Eğitim Durumu | Eskişehir’in Özellikleri

Eskişehir tanımı kısaca yapıldığında akla ilk gelen özelliklerinden birisi eğitim yuvası olmasıdır. Öğrenci şehri olarak Türkiye ve uluslararası alanda kabul gören Eskişehir’de üç ayrı devlet hastanesi bulunur. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Teknik Üniversitesi ile öğrencilere hizmet etmektedir.

Sadece üniversitelerle değil aynı zamanda liseleriyle de öne çıkacaktır. Sağlam bir eğitim imkânı sunan bu şehirde öğrenciler

6 – Eskişehir Neyi ile Ünlüdür? Eskişehir Deyince Akla Ne Gelir?

Eskişehir’in neyi meşhur diye soracak olursanız akla ilk olarak Çi börek gelir. Çi börek hamur işi bir yemek olup kızartma usulüyle pişirilmektedir. İçerisine koyulan özel kıyma harcıyla leziz bir tat ortaya çıkar. Ayrıca met helvası da bilinen örneklerden birisidir.

Kaynak: Eskişehir Haber