Mutfağınızı Mermerle Dönüştürmenin 5 Yolu Mutfağınızı Mermerle Dönüştürmenin 5 Yolu

Evlerde ve işyerlerinde kullanılan elektrik enerjisi için her ay bir faturalandırma yapılır. Ev ve işyerlerinin elektrik enerjisini kullanmaya devam edebilmesi için bu faturayı her ay düzenli olarak ödemelidir. Elbette kullanıcılara elektrik faturasının ödenmesi için bir zaman tanınır. Elektrik faturaları genellikle ödenecek tarihten en az 10 gün öncesinde kullanıcıya ulaştırılır.

Elektrik faturasına göz attığınızda fatura üzerinde son ödeme tarihini göreceksiniz. Bu ödeme tarihinden önce fatura ödemenizi yapmanız gerekir. Eğer son ödeme tarihi geçmiş olursa ödemeye gecikme faizi yansıtılır. Elektrik faturalarına gecikme faizi uygulanıyor mu sorusuna net bir şekilde “evet” yanıtını verebiliriz. Peki, gecikme faizi ne kadar?

6183 sayılı kanunun 51. maddesi kapsamında gecikme faizi uygulanır ve bu yasaya göre her ay için uygulanan gecikme faizi % 2,5 şeklindedir. Dolayısıyla faturanızın son ödeme tarihinin üzerinden ne kadar fazla zaman geçerse uygulanan gecikme faizi oranı kapsamında borcunuz da o kadar yüksek olacaktır. Bu noktada merak edilen bir diğer husus da elektrik faturasının ödenmemesi durumunda elektriğin ne zaman kesileceği oluyor.

Eğer kullanıcı elektrik faturası ödeme işlemini yapmadıysa ve son ödeme tarihi geçtiyse kullanıcıya ikinci kez bildirim yapılır. İkinci ihbarname kullanıcıya e-posta ya da cep telefonuna gönderilen SMS ile iletilir. Bu ihbarnamenin ardından kullanıcının 5 iş günü içerisinde fatura ödemesini gerçekleştirmesi gerekir. 5 iş günü içerisinde ödeme yapılmazsa elektrik kesilir.

Kullanıcının elektrik enerjisini yeniden kullanmaya başlaması için öncelikle borcunun tamamını ödemesi gerekir. Bununla birlikte elektrik kesme ve açma ücretlerinin de yine kullanıcı tarafından ödenmesi gereklidir. Bu ödemelerin tamamı yapıldıktan sonra elektriğin açılması için başvurunuzu yapabilirsiniz. Böyle bir külfet ile karşı karşıya kalmamak için elektrik faturalarının düzenli olarak ödenmesine özen gösterilmelidir.

Günümüzde elektrik faturası ödemek için uzun bir zaman ayırmak gerekmiyor. Faturalar, müşteri ilişkileri merkezinden, online şubelerden, mobil uygulama üzerinden, internet bankacılığı üzerinden kolaylıkla ödenebilir. Aynı zamanda anlaşmalı banka ve PTT şubeleri üzerinden de fatura ödemeleri yapılabiliyor. Bu konuda detaylı bilgi almak için Aydem Perakende internet sitesine tıklayabilirsiniz. Elektrik faturası ödeme yolları www.aydemperakende.com.tr üzerinden öğrenilebilir.