Denizlili iş insanlarını Azerbaycan’da yatırım yapmaya davet etti. DTO’nun Azerbaycan Türkü konuklarını, Başkan Vekili Hasan Aracı ile toplantıya ilgi gösteren bir grup iş insanı ağırladı. Aracı, iş toplantısıyla ilgili "Verimli bir görüşme oldu. Denizli'miz ile kardeş ülkemiz Azerbaycan arasında yeni iş birliklerinin önünü açacak bir köprü kuruldu. Hayırlı olsun" dedi.

DTO Başkan Vekili Hasan Aracı, konuklarını başkanlık makamında kabul etti. Daha sonra DTO hizmet binasının 5’inci katındaki toplantı salonuna geçildi. DTO yönetim kurulu üyeleri ile farklı sektörlerden iş insanlarının yer aldığı toplantının başında DTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Aracı, konuklarına Denizli, sanayi ve ticaret imkânları ile Denizli Ticaret Odası hakkında bilgi verdi. İki ülke ve Denizli ile Azerbaycan arasındaki ticaret ve iş birliğini artırmak için her fırsatı değerlendirdiklerini söyleyip bu toplantının da onlardan biri olduğuna dikkat çekti. Aracı, “Denizli’miz, yabancı yatırımcıların gözdesi haline gelmiştir. Yabancı sermayeli şirket sayımız 398’dir. Son 7 yılda, bu alanda yüzde 700 artış yakaladık. 57 farklı ülkeden gelen yabancı yatırımcılarımızın bu şirketlerdeki sermaye oranı ise yüzde 61. Bu şirketlerin üçte biri, Avrupa Birliği vatandaşlarının ortaklığıyla kurulmuştur. İlk sırada 78 firmayla Almanya vardır. Odamızda kayıtlı Azerbaycan sermayeli şirket sayısı ise 6. Yabancı ortaklı şirketler arasındaki payı yüzde 1. Yabancı sermaye tutarı ise 1.040.000 TL. Denizli’den kardeş ülke Azerbaycan’a, 2022 yılında 7.557.462 dolar olan ihracatımız, geçen yıl yaklaşık yüzde 40’lık bir artışla 12.543.466 dolara ulaştı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise 3.083.682 dolar oldu. Yıl sonunda, en azından geçen yılki tutarı yakalamak istiyoruz. Yeni yatırımlar ve ticari iş birlikleri ile her iki ülkedeki ortak yatırımları ve iş birliğini daha da artırmak istiyoruz” dedi.

DENİZLİLİ İŞ İNSANLARINI, AZERBAYCAN’A DAVET ETTİ

Azerbaycan Türkiye Ticaret Temsilcisi Tamerlan Taghiyev ise konuşmasında öncelikle Başkan Vekili Aracı ile DTO’ya misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti. Azerbaycan ile Türkiye’nin kardeşliğinin yeni yatırımlarla daha pekişip güçleneceğini ifade etti; Zengezur Koridoru’nun bu manadaki önemine işaret etti. İş birliği ve yeni yatırımlar için Denizlili iş insanlarını ülkelerine davet etti. Taghiyev, “Çin ve Arap ülkeleri, ülkemizi daha çok tercih ediyorlar ancak biz sizi de görmek isteriz, hatta daha sık görmek isteriz. Türkiye’den gelen yatırımcılar yeni fabrikalar kuruyorlar. Onlardan biri de siz olabilirsiniz. Bugün sizleri bu konuda bilgilendirmek üzere buradayız” dedi.

Başkan Erdoğan, TOBB Genç Girişimciler ile bir araya geldi Başkan Erdoğan, TOBB Genç Girişimciler ile bir araya geldi

KATILIMCILARIN SORULARINI YANITLADILAR

Azerbaycan Türkiye Ticaret Temsilcisinin Başdanışmanı Javid Abdullayev de katılımcılara filmler ve sunuların eşliğinde ayrıntılı bilgi verdi. Her iki konuk daha sonra katılımcıların sorularını da yanıtladı. İki saat süren toplantı farklı konulardaki karşılıklı fikir alışverişi ile günün anısına toplu fotoğraf çektirilmesinin ardından sona erdi. Toplantıya çok sayıda iş insanın yanı sıra Pamukkale Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Mesut Aydınlı da katıldı. Dto Ticareti Gelistirmek Icin Var Gucuyle Calisiyor 3Dto Ticareti Gelistirmek Icin Var Gucuyle Calisiyor 1Dto Ticareti Gelistirmek Icin Var Gucuyle Calisiyor 2