Çayın Türk kültüründe ilk keşfedilişi Osmanlı zamanında 1800’lü yılların sonlarına dayanır. Deme imalatları başarılı bir şekilde neticelendiğinde 20. yüzyılın ortalarında Hulusi Karadeniz Rize’de ilk ürünleri almak için çalışmalara başlamıştır. Neticede günümüzde siyah çay, Türk kültürüyle harmanlanmış ve toplumsal bir değer haline gelmiştir. Hatta dökme çay demleme tüyoları da nesilden nesile dolaşır hale gelmiştir.

Demirdöküm Klima ile Konforlu Yaşam Alanları Demirdöküm Klima ile Konforlu Yaşam Alanları

Dökme Çay Nedir?

Dökme çay, demlik veya bardak için özel olarak ambalajlanıp taneler biçiminde satışa sunulur. Özel bir paketleme uygulamasından geçirilmez. Tanelerin boyutu, rengi ve özel kokusu çayın kaliteli olduğunu gösteren etkenlerdir. Çay bitkisinden meydana getirilen ve farklı uygulamalar neticesinde siyah çaya dönüştürülen dökme çay, ülkemizde en fazla tüketilen çay türlerinin başında yer alır.

Dökme Çay Demlemenin Özel Tüyoları Nelerdir?

Dökme çay demlemenin özel tüyolarını vermeden önce dikkat etmeniz gereken önemli nokta, her damak tadına uygun farklı demleme türlerinin olduğudur. Bu hususta en iyi demleme türü sizler için en iyi olandır. Tabi ki kullanmış olduğunuz çay, su ve demleme süresi gibi unsurlar da çayın lezzetini etkileyen unsurlardır.

Çay Seçiminin Önemi

Tadı, lezzeti ve kokusu ile beğeni toplayan bir çay demlemek istiyorsanız öncelikli olarak çay seçimine çok dikkat etmeniz gerekir. Siyah çayın dünya çapında en fazla tüketildiği ülkede yaşıyor olduğumuzu düşündüğümüzde çay markalarının geniş bir skalada olduğunu da söyleyebiliriz. Bu doğrultuda ilk olarak damak tadınıza en uygun ve kaliteli imal edilmiş çay markalarını tercih etmeniz gerekir.

Çaydanlık Tercihi

Çaydanlık tercihi, dökme çay demleme tüyoları içerisinde önemli bir konumdadır. Bugün çelik, cam, porselen gibi malzemelerden üretilen farklı çaydanlıklara kolaylıkla erişebilirsiniz. Kullandığınız çaydanlık, çayınızın lezzeti ve kokusu üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Demleme esnasında çayın lezzetini ve kokusunu korumak için porselen ya da cam çaydanlık kullanmanız tavsiye edilir.

Çay Saklama Tekniği

Dökme çay, genellikle 1 kilo boyutundaki paketler şeklinde satılır. Kullanım fazlalığına göre belirli bir zaman bu çaylar tüketilir. Bu sebeple kullanım süresi doğrultusunda çayı saklama tekniğiniz de çayın lezzetini etkileyen hususlardan biridir. Mümkün olduğunca cam bir saklama kabı içerisinde saklamanız tavsiye edilir. Ayrıca sıcak ve nemli ortamdan da uzakta tutmanız önemlidir.

Demleme Tekniği

Çayın lezzetini en fazla etkileyen unsur demleme tekniğidir. Türk tarihinden çay, her ne kadar bilindik bir lezzet olsa dahi farklı yerlerde siyah çay demleme biçimleri farklılık göstermektedir. Bu hususta şu tüyolara dikkat ederek kendi damak zevkinize uygun çayı demlemeniz mümkündür:

·Demliğinizi öncesinde ısıtabilirsiniz. Bu teknik, çayın daha hızlı tat ve koku almasını sağlar.

·Demlediğiniz çayın temizliği de lezzetini etkileyen bir faktördür. Ondan dolayı çayı demliğe almadan önce soğuk suyla yıkayabilirsiniz.

·Çayı demliğe koyduktan sonra uygun miktarda sıcak su eklemeli sonrasında da demliği ocağa koymalısınız. Kaynama durumuna gelmeden biraz beklettikten sonra ocaktan alıp birkaç dakika kadar dinlendirmeniz önerilir.

·Demlemek için soğuk su da tercih edebilirsiniz. Bu da bir demleme tekniği olur. İlk olarak çayı demliğe koyduktan sonra soğuk su eklenir. Karıştırılmaz ve ocağa konduktan sonra suyu 20 dakika kadar kaynatılır. Bu süre zarfında çay ısınır ve dem alır.

Demleme Süresi

Dökme çayın demlenme süresi 15 ile 20 dakika arasındadır. Demlenme süresini uzun tutarsanız çay bayatlar. Bunun sonucunda da acılaşır. Demlenme süresi içerisinde üstte yer alan çaylar dibe çöker. Böylelikle daha yoğun bir renk ve tat oluşur. Zamanın kısıtlı olduğu durumlarda hızlıca çay demlemek isterseniz demlenme süresini kısaltmak adına çayı karıştırıp yüzeydeki çayları dibe itebilirsiniz. Bu süreyi kısaltır.