Denizli’nin zenginliklerini ortaya çıkarmak için gerçekleştirilen arama konferansının ardından açıklamalar yapan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Hierapolis, Laodikeia, Tripolis, Herakleia, Attuda ve Colossae gibi 30’a yakın antik şehir, 21 ören yeri, 20’den fazla höyük, 4 müzemiz var. Türkiye’de bu zenginliğe sahip neredeyse tek şehir konumundayız. Bu tarihi zenginliğimizin şehre daha fazla katkı sağlamasını hedefliyoruz. Turizmde atacağımız adımlarla şehre gelen turist sayısını ve şehrin elde ettiği turizm gelirini artırmak istiyoruz. Eğer şehrimize yılda gelen 2,5 milyon turistin 1 gece fazladan konaklamasını sağlayabilirsek, kişi başı 100 Euro’dan 250 milyon Euro’luk ekstra turizm geliri elde edebiliriz” dedi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi Denizli’nin zenginliklerini ortak akılla ortaya koymak ve geleceğini temellerini birlikte atmak amacıyla, ‘Denizli Geleceğini Tasarlıyor’ adı ile bir arama konferansı gerçekleştirdi. Birbirinden değerli katılımcıların yer aldığı konferansın sonuçlarını değerlendirmek ve kamuoyu ile paylaşmak üzere basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya önceki dönem Turizm Bakanı Bahattin Yücel, CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, bilim insanları, turizm sektörü temsilcileri ile çok sayıda ulusal ve yerel basın mensupları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Bülent Bozbaş, iki gün boyunca devam eden ve çok sayıda katılımcının yer aldığı arama konferansı ile ilgili teknik bilgiler ile yapılan çalışmaları anlatarak, arama konferansının Denizli’ye güzellikler getirmesini diledi. Bozbaş,“İki gün boyunca süren konferansımızı Prof. Dr. Oğuz Babüroğlu hocamız ile yürüttük. Şehrin dinamiğini oluşturan 70’e yakın kişi ile atölyeler kurduk, karşılıklı bilgi birikimleri ortaya kondu, alanında uzman kişiler tarafından bilgileri harmanlayarak taslak bir eylem planı oluşturuldu. Bu planın son hali verildikten sonra kamuoyu ile paylaşılacaktır” dedi. Önceki dönem Turizm Bakanı Bahattin Yücel de, Denizli’nin tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleri ile birlikte turizm alanında katkı sunmak için gayret ettiklerini belirtti. Yücel, “Denizli’nin seçimlerden sonra kazandığı dinamiğin çok önemli olduğunu gördüm. Arama konferansı yaparak farklı kesimlerin, düşüncelerin, çıkarları savunan kesimleri nasıl buluşturacağımızı, bu konuda çok yetkin ve geçmişte önemli çalışma yapmış isimlerin katılımıyla konferansımızı gerçekleştirdik” dedi.

Ege’nin gözbebeği Denizli

İki gün süren arama konferansının ardından açıklamalar yapan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Arama konferanslarında amacımız alanında uzman profesyonel ekiplerin, şehrin dinamikleriyle bir araya getirilmesidir. Sadece, teorik çalışmalarla değil eyleme dönüşebilecek fikirleri bulma amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda bir üst politika belgesi ortaya çıkarmaktır. Arama konferansında, önceliklendirilen alanlar sırasıyla projelendirip hayata geçirilecektir” dedi. Denizli denildiğinde akıllara hep Pamukkale’nin geldiğini ancak şehrin birçok medeniyete ev sahipliği yapan antik kentleri, turizme kazandırılmış doğal mağaraları, şelaleleri, kanyonları olduğunu kaydeden Bülent Nuri Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Şehrimiz sağlık turizmi için adından söz ettirecek şifalı termal su kaynaklarına sahip ve bunun gibi 12’ye yakın turizm çeşitliliği sayesinde turizm sektöründe önde gelen destinasyonlarından biri. Denizli, binlerce yıl öncesine dayanan tarih, kültür ve tabiat varlıkları zenginlikleriyle kadim bir kenttir. Aynı zamanda; Hitit, Frig, Lid, İon, Roma ve Bizans gibi medeniyetleri sinesinde yaşatan bir uygarlık beşiğidir. Tam bir Ege kenti olan Denizli, zengin kültürel mirası, gastronomi zenginlikleri, termal kaynakları, dört mevsim turizme uygun coğrafyası ile ülkemizin önemli turizm noktalarından biridir ve egenin göz bebeğidir.”

Ekstra 250 milyon euro turizm geliri

Denizli’nin doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu dile getiren Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Yılda yaklaşık 2,5 milyon turisti ağırlıyoruz. Şehre havayolu ve karayolu ile gelen yerli ve yabancı turistler konforlu tesislerde konaklama imkanına sahip. Sorunsuz altyapı hizmetlerinin sunulması bu konforun sürdürülebilirliği açısından çok önemli. Hierapolis, Laodikeia, Tripolis, Herakleia, Attuda ve Colossae gibi 30’a yakın antik şehir, 21 ören yeri, 20’den fazla höyük, 4 müzemiz var. 2023 yılında şehrimize 2 milyon 335 bin 815 turist ziyaret etti. 2023 yılı ilk 8 ayda 1 milyon 790 bin 458, 2024 yılı ilk 8 ayda 1milyon 796 bin 21 turist geldi. Yerli turist-yabancı turist oranı değerlendirildiğinde, yabancı turist sayısı daha fazladır. Kenti en çok ziyaret eden ülkeler sırasıyla; Güney Kore, Çin, İtalya, Malezya, Endonezya, Rusya, ABD, Brezilya, İspanya ve Japonya. Yabancı turist bakımından ana hedefimiz de Uzak Doğu ve Avrupa ülkeleri. Ancak turist sayısı ve turizm geliri bakımından gerçekleştirdiğimiz arama konferansı ile farklı hedeflerimiz de var. Öncelikle gelen turistin Denizli’de 1 gece daha fazla konaklatmak istiyoruz. İlk etapta sadece bu modelle dahi kişi başı en az 100 Euro daha fazla harcama yapmalarını sağlayabiliriz. Böylece şehrimiz fazladan 250 milyon Euro daha fazla turizm geliri elde edebilir. Bu hedefi başardıktan sonra turist sayısını artırmak için de çalışmalara devam edeceğiz” diye konuştu. 

Şehirde en çok tercih edilen bölgelerin Hierapolis ve Laodikeia antik kentleri olduğunu belirten Bülent Nuri Çavuşoğlu, “2023 yılında Hierapolis’i 2 milyon 190 bin 218 kişi, Laodikeia’yı 117 bin 586 kişi, Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi’ni 28 bin 11 kişi ziyaret etti. 2024 yılı sonunda bu sayıların artış göstereceği ön görüyoruz.” dedi.

Şehrimize daha fazla yatırım çekmek istiyoruz

Turizmin sanayiye ek bir vagon olacağının altını çizen Bülent Nuri Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Gelen turist sayısı arttıkça yatırımlar artacaktır. Şehirde; 8 tane 5 yıldızlı, 8 tane 4 yıldızlı, 4 tane 3 yıldızlı, 6 tane de butik otel yer alıyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi, yatırımcılara imar konusunda her türlü desteği sağlıyor ve sağlamaya devam edecek. Şehrimizde yatırımların artması için başka yapılması gereken ne varsa elimizden geldiğince destek olacağız. Diğer taraftan arama konferansı sonrası yapılacak turizm çalıştayı ile de Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin turizmde öne çıkan bütün şehirleri ile proje çalışmaları gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Şu an gerçekleştirilen Arama Konferansının temasını oluşturan VisitDenizli projesi için de paydaş toplantıları gerçekleştirilecek. Şehrin marka değerini arttıracak altyapı ve tanıtım çalışmaları ve arama konferansının çıktılarıyla yol haritası çizilecek. Ulusal ve uluslararası festivaller, kentin turizm çeşitliliğini ve sürdürülebilirliğini sağlayıcı aktiviteler, kongreler, alternatif turizm rotaları hedeflenen çalışmalardan bazıları. Çal ve Buldan başta olmak üzere diğer ilçelerin güzelliklerini ön plana çıkarmak için elimizden geleni yapacağız.”

Kadın çalışma oranında ilk sırada

Denizli sanayisinin de şehrin dinamiklerinde çok önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Bülent Nuri Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şehrimizde sanayi işletmelerinin sektörel dağılımı incelendiğinde 6 sektör ön plana çıkıyor. Bunlar tekstil ve konfeksiyon, elektrolitik bakır tel ve kablo, demir-çelik ve meta eşya, doğal taş, makine imalat, gıda-içecek ve şarapçılık. Kâğıt ürünleri, cam ve çimento, kimya ve plastik ürünler, orman ürünleri ve mobilya da diğer önemli sektörler arasında. Türkiye’nin ihraç ettiği her 3 havlu ve bornozdan 2’si ve her 2 çarşaf ve nevresimden 1’i Denizli’de üretiliyor. Son yılların öne çıkan sektörü ‘kablo ve bakır tel’ üreticileri, Denizli ihracatının üçte bire yakınını gerçekleştiriyor. Kentin en eski ve köklü sektörlerinden olan demir-çelik ürünlerinin ihracattan aldığı pay ise yüzde 14 düzeyinde. Denizli ayrıca; ülkemizin ikinci büyük doğal taş havzası konumunda. Denizli ihracatından yüzde 6 oranında pay alan doğal taş sektörü, her yıl yaklaşık 280 milyon dolar düzeyinde ihracat gerçekleştiriyor ve üretim ve ihracat kapasitesi ile işlenmiş doğal taş ihracatında ülke genelinde ilk sırada yer alıyor. Denizli, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan dokuzuncu ili konumunda. 2022 yılında 4,7 milyar dolar, 2023 yılında 4,2 milyar dolar olan ihracatımız, 2024’ün ilk 8 ayında 2,9 miyar dolar olarak gerçekleşerek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,44’lük artış gösterdi. Denizli’de toplamda 310 binin üzerinde birey sosyal güvenlik kapsamında yer alıyor. Ücretli çalışanların (hizmet akdi ile çalışanlar) sayısı ise 220 bini aşıyor. İlin istihdam deposu olan tekstil ve konfeksiyon sektörü, istihdamdan aldığı yüzde 21’lik payla birinci sırada. Denizli’de çalışan nüfus içinde kadınların oranı neredeyse yüzde 40’a dayanıyor. Bu oran itibarıyla Denizli, Türkiye’de birinci sırada.