DOD’dan Brüksel çıkarması DOD’dan Brüksel çıkarması

Denizli’de görev yapan aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yeni Aile Hekimliği Sözleşme Yönetmeliği'nin çalışma koşullarını daha da zorlaştırdığını belirterek üç gün boyunca iş bırakma eylemi başlattı.

Denizli Sağlık Platformu tarafından yapılan açıklamada, yeni düzenlemenin sağlık çalışanları ve halk üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı vurgulandı. Basın bildirisini Denizli Aile Hekimleri Derneği (DAHED) 2. Başkanı Sinem Gündoğdu okudu.

Gündoğdu, aile hekimlerinin ve halkın çıkarlarına zarar verdiğini belirttikleri yeni yönetmeliğe tepki göstererek şunları söyledi: “Eziyet yönetmeliği olarak adlandırdığımız yeni Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ni kabul etmiyoruz. Entegre aile sağlığı merkezlerinde çalışan arkadaşlarımıza haftada 5 gün normal mesailerinin üzerine 96 saatlik nöbet zorunluluğu getiriliyor. Bu, çalışma koşullarından ve ülke gerçeklerinden çok uzakta bir uygulamadır. Sağlık Bakanlığı, sağlık sorunu olmayan kişileri bile aile sağlığı merkezlerine yönlendirmek istiyor; bu yapılmadığında ise hekim ve ebe gibi çalışanlara ceza uygulanacağı belirtiliyor,” dedi.

Performans Baskısı ve Ceza Sistemi

Gündoğdu, aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının sürekli performans baskısı altında çalıştığını belirtti. “Hastalarımıza e-Nabız üzerinden hizmet puanlaması yaptırılması ve düşük puan alan hekimlerin cezalandırılması, hekim onurunu zedelerken kamu yararını gözeten hizmet anlayışını da zedeliyor. Ülkemizde yüksek antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı aile hekimlerinden kaynaklanmamakta, ancak reçetelere bu denli müdahale edilmesi kabul edilemez,” diye ekledi.

İş Güvencemiz Tehlikede

Gündoğdu, yeni yönetmeliğin aile sağlığı çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldırdığını ve istifa oranlarını artırdığını ifade etti. “Yeni düzenleme, iş güvencemizi ortadan kaldırıyor ve sürekli uygulanamaz performans baskısı altında çalışmamızı zorunlu hale getiriyor. Artık iş güvencemiz sözleşmelerle garanti altında değil; her an feshedilebilecek bir yapıya dönüştü. Bu şartlar altında daha fazla çalışmanın zor olduğunu düşünüyoruz,” ifadelerini kullandı.

İstifalar Artışta

Gündoğdu, “Yeni yönetmelikle birlikte aile sağlığı merkezlerinden istifaların arttığını gözlemliyoruz. Artık bebeklere izlem ve aşılamayı yapacak profesyonel iş gücü bulmak zorlaşıyor. Sağlık çalışanlarının güvencesiz çalışma ortamında performans baskısıyla daha fazla baş edemez hale geldiği ortada,” diyerek sözlerini tamamladı. Aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının talepleri karşılanana kadar eylemlerine devam edeceklerini açıklayan Gündoğdu, bu sürecin takipçisi olacaklarını ve yetkililere seslerini duyurmak için mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.