Denizli Barosu Kadın Hakları Komisyonu, geçtiğimiz günlerde eski eşi tarafından sokak ortasında katledilen Hatice Ünlü için Baro Binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, kadın cinayetlerinin sıradanlaştırılamayacağı ve cezasızlık politikasına karşı mücadelenin süreceği vurgulandı.
KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI ADALET ÇAĞRISI
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Boşandığı eşi tarafından sokakta herkesin gözleri önünde boğazı kesilerek vahşice katledilen Hatice Ünlü’nün ölümü, sadece bir cinayet değil; sistematik kadın düşmanlığının, görmezden gelinen çığlıkların ve cezasızlık düzeninin açık bir sonucudur.”
Komisyon, her geçen gün yeni bir kadın cinayetinin yaşandığını ve bunun sadece istatistik olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, “Her ölüm bir annenin, bir kardeşin, bir hayatın sessiz çığlığıdır” dedi.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VURGUSU
Kadın Hakları Komisyonu, devletin şiddeti önleme konusunda uluslararası yükümlülüklerini hatırlattı. Açıklamada, özellikle İstanbul Sözleşmesi’nin 18. maddesine atıf yapılarak, mağdurların korunması ve desteklenmesi için devletin etkin politikalar uygulamakla yükümlü olduğu vurgulandı. “İstanbul Sözleşmesi yaşatır. Çünkü şiddeti önlemeyi, mağduru korumayı, failleri cezalandırmayı devlet politikası haline getirir” denildi.
“YAŞAMAK İÇİN MÜCADELE ETMEK ZORUNDA KALMAK İSTEMİYORUZ”
Komisyon açıklamasında, kadınların artık yaşamak için mücadele etmek zorunda kalmak istemediğini belirterek, şu sözlerle sonlandırdı:
“Bu ülkede bir kadının daha eksilmesine tahammülümüz yok! Hatice Ünlü’nün ve tüm katledilen kadınların hesabını sormaya devam edeceğiz. Denizli Barosu olarak burada olmaya, kadınların sesi ve adaletin takipçisi olmaya kararlıyız.”