CHP’li Arpacı, özellikle Trendyol yasası olarak bilinen yeni düzenlemeyle ülkenin milyarlarca lira gelirden mahrum bırakıldığını, bakanlığın bu yasayı savunmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

"Meclisin İtibarını Sarsan Bir Kanuna İmza Attınız!"

Arpacı, konuşmasına Ticaret Bakanı’nın Meclis’e sunduğu sunumdan yola çıkarak başladı. Sunumun Türkiye ekonomisinin gerçeklerini yansıtmaktan uzak olduğunu ifade eden Arpacı, “Sayın Bakan, çok kısa bir süre önce bu meclisin itibarını sarsan bir kanuna imza attınız. Ve bugün burada bu hazırladığınız sunumla toz pembe bir tablo çiziyorsunuz.” diyerek bakanı eleştirdi. Arpacı, bakanın olumlu bir tablo çizmeye çalıştığını ancak yasaların uygulanma biçiminin halkın ve sanayicilerin aleyhine olduğuna dikkat çekti. "Sizi gerçekten anlamakta zorluk çekiyoruz" ifadesiyle bakanlığın çelişkili politikalarını eleştirdi.

"Trendyol Yasası’yla Milyarlarca Liradan Feragat Ettiniz!"

Arpacı, konuşmasında özellikle Trendyol yasasına odaklandı. “2025 yılında bu milletin kasasına girecek en az 25 milyar TL, 3 senede belki 150-200 milyar liralık bir gelirden feragat ettiniz!” ifadesiyle, devletin kaybettiği gelirleri vurguladı. Arpacı, "Bütçenizin 56 milyar TL olduğunu yazmışsınız. Siz bütün bütçenizin neredeyse yarısını sadece bir firmaya feragat ettiniz" dedi. Bakanlığın bütçe politikalarını eleştiren Arpacı, halkın sırtına yüklenmiş ağır vergi yükünün bu yasalarla daha da arttığını söyledi.

“Dünyanın Gittiği Yönden Tam Tersine Hareket Aldınız!”

Arpacı, ABD'nin Amazon’a karşı açtığı davalara atıfta bulunarak, "Amerika Amazon’un yarattığı haksız rekabetle ilgili 17 eyalette dava açtı. Siz her zamanki gibi dünyanın gittiğinden tam ters yöne doğru hareket aldınız” sözleriyle Türkiye’nin dijital piyasalardaki düzenleme eksikliklerine dikkat çekti. Arpacı, "ABD Ticaret Bakanı Amazon için ‘Amazon Terörü’ ifadesini kullanıyor” diyerek bakanlığı dünya genelindeki haksız rekabet karşıtı düzenlemelere ayak uydurmamakla suçladı.

“Vergi Feragat Edildi, Yatırımlar Türkiye’ye Değil Körfez’e Gidiyor!”

Trendyol gibi büyük firmaların Türkiye yerine yurt dışına yatırım yaptığını vurgulayan Arpacı, “Sizin vazgeçtiğiniz vergiden Trendyol, Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez Bölgesi’ne 3 yılda 2 milyar dolarlık yatırım yapacak” diyerek, hükümetin vergi teşvikleriyle desteklediği firmaların yatırımlarının Türkiye dışına kaymasına tepki gösterdi. "Geçen hafta Sanayi Bakanı buradaydı, BYD firması 1 milyar dolar yatırım yapacak diye mutluluktan havaya uçuyordu. Trendyol firması Suudi Arabistan’a 2 milyar dolar yatırım yapacak. Bu yatırımlar Körfez ülkelerine gidiyor, Türkiye’ye gelmiyor" ifadeleriyle yatırımların Türkiye dışına çıkmasının ülke ekonomisine zarar verdiğini belirtti.

“Sanayici, Esnaf, Üretici Vergi Yükü Altında Eziliyor!”

Sanayici ve üreticinin sıkı para politikaları ve yüksek vergiler altında ezildiğini belirten Arpacı, “Tam da kasa tam takır kuru bakır, halk ağır vergiler altında eziliyor, sanayici – esnaf - üretici sıkı para politikası sebebiyle siftah yapamıyorken siz bu kıyak yasayı geçirdiniz. Ve halkın yanında değil yandaşın yanında büyük şirketlere kapitülasyon niteliğinde bir kıyak yaptınız” diyerek bakanlığı halka yüklenen vergi yükünü görmezden gelmekle suçladı.

"Kendi İş İnsanımız Yurtdışına Kaçıyor"

Arpacı, yüksek maliyetler ve yatırım teşviklerinin yetersizliği nedeniyle Türkiye'deki sanayicilerin başka ülkelere yatırım yapmaya başladığını belirtti. "İhracat yapan sanayiciler, tüccarlar da kaçıyor" diyen Arpacı, Türkiye'deki sanayicilerin Mısır gibi ülkelere yöneldiğini belirtti. "Mısır’ın elektrik fiyatları bizim dörtte birimiz," diyen Arpacı, yüksek enerji maliyetleri nedeniyle sanayicinin Türkiye'de üretim yapamaz hale geldiğini vurguladı.

"Sanayi Üretimi Azaldığı İçin İthalat Rakamları Düştü"

Arpacı, ithalat rakamlarındaki düşüşün sanayi üretiminin azalmasından kaynaklandığını ifade etti. "Sanayi üretimimiz azaldığı için ithalat rakamlarında düşüş var. Bu övünülecek bir şey değil" diyerek bu durumun sürdürülebilir olmadığını belirtti. Sanayinin ithalata bağımlı yapısına da dikkat çeken Arpacı, “Türkiye’nin ihracatı yüzde 70 oranında ithalata bağımlı” ifadesini kullandı.

TÜİK Açıkladı, Denizli’de konut satışları arttı TÜİK Açıkladı, Denizli’de konut satışları arttı

"Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Yetersiz Kaldı"

Arpacı, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede bakanlığın yetersiz kaldığını belirterek, "Sizin kayıt dışıyla mücadele dediğiniz kafesteki kuşların tüylerini yolmaktan ibaret" dedi. Özellikle araç satışlarında kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin galericilere yönelik baskılarla sınırlı kaldığını ifade eden Arpacı, "Türkiye’de yaklaşık 8 milyon araç satılmış, bunun 2 milyonu kayıtlı satıcılardan 6 milyonu şahıslardan yapılmış. Kayıt belgeli firmalara baskın ceza kesmek yerine kayıt dışıyla samimi bir şekilde mücadele etmenizi tavsiye ediyorum" diyerek daha kapsamlı bir mücadele çağrısında bulundu.

“Konkordato Başvuruları Artıyor, Sanayiciler Çıkmaza Girdi”

Türkiye’de sanayici ve esnafın iflasın eşiğinde olduğunu söyleyen Arpacı, “İşletmeler, maliyet artışları, belirsizlikler ve etkisiz politikalar yüzünden iflas riskiyle karşı karşıyalar” dedi. 2024 yılının ilk on ayında konkordato başvurularının bin 352’ye ulaştığını ifade eden Arpacı, “Konkordato başvurularına göre sektörlerin riskleri hesaplandığında, en riskli sektörlerin başında inşaat ve tekstil geliyor” diyerek sanayi sektöründeki risklerin altını çizdi.

"Bütçeniz Hayırlı Olsun Ama Sanayiciye ve Tüccara Destek Yok!"

Konuşmasının sonunda Ticaret Bakanlığı’nın bütçesine yönelik eleştirilerini sürdüren Arpacı, "Biz isterdik ki daha fazla rakamı tüccara, sanayiciye, üreticiye verelim büyük firmalara kapitülasyon niteliğinde kıyak çekmeyelim," diyerek bütçenin sanayi ve ticaret hayatına destek vermekten uzak olduğunu belirtti.