Bebeğin dünyaya geldiği ilk andan okul öncesi çağına kadar gelişimi için oyuncak, fazlasıyla önem arz etmektedir. Bebeklerin gelişimleri ile beraber gelişen becerileri, eğitici oyuncaklar ile sağlanmaktadır. Hem zevk ve eğlence kaynağı hem de eğitici bir yol arkadaşı olan bu tip oyuncaklar alınırken oldukça hassas davranılmalıdır. Çocuğun yaş ve beceri düzeyinden üst seviye alınan eğitici oyuncaklara adapte olamayan bebekler, kendilerini başarısız ve yetemeyen bireyler olarak görmeye başlıyorlar. Çocuklarını doğru yönlendirmek, duyularının ve zekalarının gelişimine destek olacak eğitici oyuncaklar ile bütünleşmelerini isteyen ebeveynler, her yaşa uygun eğitici ve eğlendirici ürüne rahatlıkla ulaşabilmektedir. Gülşah Altıntaş, bebeğe eğitici ürün alırken dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsetti:

1. Eğitici Oyuncaklar Nasıl Olmalıdır?

Çocukların deneme - yanılma yolu ile keşfederek sonuca ulaşmasını sağlayan ürünlerdir. Eğitici oyuncaklar bebeklerin motor becerilerini ve dil becerilerini geliştirmektedir. Vurgulanan kelimeler, duyulan sesler, geometrik şekiller, resimler vb. materyaller, çocukların neden - sonuç ilişkisi kurarak öğrenmelerini güçlendirir. Özellikle 0-3 yaş arasındaki bebekler, oynadıkları oyunun gidişatını kendileri kontrol eder. Bu gidişata göre duygularını daha rahat ifade etmeyi öğrenirler. Hayal güçleri gelişirken kendilerine olan özgüven de gelişir. Bu tip oyunlar ile çocukların yetenekleri küçük yaşta keşfedilebilir. Ebeveynlerin bu noktada yapmaması gereken bir davranış ise, tüm oyuncakları bir noktaya yığmaktır. Onun yerine bebek için oyuncakları kategorilere ayırmak ve onun keşfetmesini sağlamaktır.

2. Gelişimi Destekleyen Ürünler

Eğitici oyuncak çeşitleri bebeklerin duyularına hitap eden, renkli ve sesli olmalıdır. Farklı materyaller kullanılarak birleştirilmiş oyuncak türlerine bebekler daha fazla tepki vermektedir. Ebeveynler bu tip eğlencenin yanında daha sade, hafif ve öğretici oyunlar da üretmelidir. Çocuğun zaman içerisinde öğrenerek taklit etmesini sağlayacak, ses çıkaracak ve ne olduğunu gösterecek ürünler için bebek kartları kullanılmaktadır. Genel olarak dokun - hisset - öğren modeline uyum sağlayan bebek kartları ile çocuklar duygusal, zihinsel ve fiziksel gelişim sağlamaktadır. Yeni doğan ile 6 yaşına kadar kullanıma uygun olan bebek kartları, çoklu dil uygulaması sayesinde bebeklerin dil gelişimini de bir üst seviyeye taşımaktadır.

3. Bebeklik Döneminde Kitap Okumak

 Bebek, anne rahmine düştüğü andan itibaren çok hızlı gelişim göstermektedir. Bu gelişimin hayat boyu devam etmesi ve çocukların büyüdüklerinde öğrenmeye meraklı bireyler olmasını isteyen ebeveynler, bebek anne karnına düştüğü andan itibaren kitap okumalıdır. Özellikle beyin gelişimi doğumdan bebeklik dönemine kadar çok hızlı gelişmektedir. Bebeklerdeki beyin gelişimini her daim en üst seviyede tutmak ve sinirler arasındaki bağlantıları güçlendirmek için bebek kitapları okunmalı ve alışkanlık kazandırılmalıdır. Bebeklere kitap okumak hem sesli hem de görsel olarak hayal kurmasına destek olmak demektir. Bebeğin kitaba dokunması ve soru sorması, motor gelişimlerine büyük katkı sağlamaktadır.