Günümüzün dijital dünyasında bulunan mobil uygulamalar işletmelerin müşteri ile buluşmalarında etkili araçlardan biri haline gelmiştir. Fakat herhangi bir mobil uygulamayı geliştirebilmek yalnızca bir fikirden ibaret değildir. Bununla beraber doğru strateji ve planlamayı da gerektirmektedir. Kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayabilen etkili ve sürdürülebilir bir mobil uygulama geliştirmek isteyen kişiler için dikkat edilmesi gereken çeşitli temel kurallar bulunmaktadır. Mobil uygulama geliştirme adımı için önemli olan bu beş altın kuralı mutlaka göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bununla beraber iyi bir firmayla çalışmak da oldukça önemlidir. Mobil uygulamanızı geliştirmek için ARGE24 firması ile iletişime geçebilirsiniz.
Kullanıcı Merkezli Tasarım
Başarılı bir mobil uygulamanın temelinde kullanıcı deneyimi ile beraber kullanıcı ara yüzü tasarımı yatmaktadır. Kullanıcıların uygulamalarını kolay bir şekilde anlayıp kullanabilmesi uygulamanın başarılı olması gerekmektedir. Uygulama karmaşık menülerden ve gereksiz adımlardan tamamen arındırılmış bir şekilde olmalıdır. Kullanıcılar ihtiyaç duydukları her türlü özelliğe en hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilmelidir.
Estetik açıdan hoş bir şekilde ayarlanmış olan ara yüzü kullanıcıların uygulamada çok daha fazla zaman geçirmesini yardımcı olmaktadır. Yazı tipleri, ikonlar ve renk paletleri mutlaka birbiriyle uyum içerisinde olmak zorundadır. Bu durum 7’den 70’e her yaş grubunda olan kişilerin uygulamayı kolay bir şekilde kullanabilmesi anlamına da gelmektedir. Prototipler oluşturularak da kullanıcı geri bildirimlerini almak oldukça önemlidir. Tasarım aşaması esnasında yapılabilecek hataların önüne geçmeye yardımcı olmaktadır. Eğer uygulama kullanıcı dostu değilse bu durumda kullanıcılar tarafından çok fazla tercih edilmeye bilmektedir.
Performans ve Hız
Mobil uygulamalar hem performans hem de hız açısından son derece hassastır. Kullanıcılar sık sık çöken ya da yavaş yüklenen bir uygulamayı hızlı bir şekilde tek edebilmektedir. Aynı zamanda bu durum uygulama için bir ön yargıyı da beraberinde getirmektedir. Bu anlamda optimize edilmiş kodlamalar oldukça önemlidir. Kodun optimize edilmiş ve temiz olması uygulamanın gereksiz kaynak kullanımını önlenmesi ile beraber hızını da artırmaktadır. Mobil uygulama geliştirme firmaları ile bu süreç çok daha kolay bir şekilde ilerler.
Kullanıcıların veri kotasını herhangi bir şekilde açmadan uygulamayı rahat bir şekilde kullanabilmesi adına oldukça önemlidir. Bu anlamda veri kullanımını azaltan teknik uygulamaların tercih edilme oranı çok daha yüksektir. Yazım hatalarının hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması da oldukça önemlidir. Bu anlamda hatayı yönetme işlemi mutlaka yapılmalıdır. Bu durum kullanıcıların uygulamaya olan güveni artırmaktadır. Performansı optimize edilmiş olan bir uygulamada kullanıcılar daha fazla vakit geçirmektedir. Bu durum da uygulamanın hızlı bir şekilde tanınmasını sağlamaktadır.
Platforma Özgü Geliştirme (Native vs. Hybrid)
Mobil uygulamalar geliştirilirken hangi platforma yönelik olacağını mutlaka daha önceden karar vermek gerekmektedir. Her platform için özel olarak uygulama geliştirme yöntemi farklıdır. Bununla beraber native geliştirme yöntemi yüksek performans ve daha iyi kullanıcı deneyimi sağlamaktadır. Hybrid geliştirme de oldukça önemlidir. Daha az maliyetle zaman tasarrufu için mutlaka birden fazla platformda çalışan uygulamalar geliştirilmelidir. Fakat performansı özelleştirme açısından çeşitli sınırlandırmalar konulabilmektedir. Bütçe ve hedef kitleyi dikkate alarak doğru platforma uygun bir geliştirme yöntemi seçmek oldukça kritik bir adım olacaktır.
Güçlü Bir Backend ve API Entegrasyonu
Herhangi bir mobil uygulamanın sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi adına arka plan sistemlerinin sağlam olması gerekmektedir. Kullanıcı ara yüzünün arkasında yer alan sunucu, API veri tabanlarının düzgün bir şekilde çalışması kullanıcı deneyimini direkt olarak etkilemektedir. API güvenliği bunun için çok önemlidir. Kullanıcı verilerinin güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. Bununla beraber hassas bilgiler şifrelenerek mutlaka saklanmalıdır.
Ölçeklenebilirlik ve güncelleme çok önemlidir. Backend sistemi artan kullanıcı sayısına uyum sağlamak durumundadır. Bu şekilde tasarlanması gerekmektedir. Yeni özellikler ise kolay bir şekilde eklenebilmelidir. Kesintisiz entegrasyon da oldukça önemlidir. Özellikle diğer sistemler ile sorunsuz bir şekilde çalışan entegrasyon uygulamanın işlevselliğini büyük bir oranda artırmaktadır.
Düzenli Test ve Güncellemeler
Başarılı bir mobil uygulama yalnızca geliştirilip piyasaya sürülen bir ürün değildir. Bununla beraber sürekli bir şekilde iyileştirme gerekmektedir. Bu anlamda düzenli test süreçlerine dikkat etmek gerekmektedir. Uygulamanın her yeni sürüm öncesinde detaylı bir şekilde test edilmesi oldukça önemlidir. Kullanıcı deneyimini olumsuz bir şekilde etkileyecek hatalar bu süreç içerisinde tespit edilerek giderilmelidir. Bu anlamda kullanıcılar daha fazla uygulama içerisinde bulunmaktadır. Kullanıcı geri bildirimleri oldukça önemlidir.
Kullanıcılardan gelen yorumlar uygulamanın geliştirilebilmesi adına oldukça önemli bir veri kaynağıdır. Bu geri bildirimlere göre mutlaka düzenli güncellemeler yapılmalıdır. Bu sayede direkt olarak kullanıcı görüşleri ile daha ileri bir düzeyde tercihler yapılabilmektedir. Yeni özellikler eklemek de uygulamanın çok daha güncel olmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle kullanıcıların ilgisini canlı tutabilmek amacıyla zamanla yeni özellikler eklemek gerekmektedir. Bu aslında uygulamanın rekabet gücünü de büyük bir oranda artırmaktadır. Uygulamanın sürekli hatasız ve güncel olması kullanıcı sadakati için oldukça vazgeçilmez bir durumdur. Arge24 mobil app ile uygulamanızı en doğru şekilde geliştirebilirsiniz.