Merkez av komisyonumuz zaman geçtikçe sağlıklı kararlar almaya devam ederek çevreye duyarlı olan avcılarımızı ve çevrecilerimizi bir nebze sevindirmektedir. Hele ki avcılarımızın son yıllarda ki hassasiyeti göz ardı edilemez. Bu konuda il müdürümüz Yılmaz Kaplan beyin hassasiyeti için de ayrıca teşekkür etmek gerekir.
  Eskiden ,sene 1985 li yıllara kadar, yaban hayatına  müdahele olmamasına rağmen dengedeydi. Keklik ,bıldırcın, üveyk, güvercin, su kuşları ,tavşan avına çıkanlar eli pek boş dönmezdi. Avcı da sadece çifte ve dolma tüfek vardı otomatikler yeni yeni çıkıyordu. Tüfek almakta baya bir pahalı işti.Şimdi ise otomatik 12 likler 300 – 5000 tl arasında değişmektedir. Arada marka ve kalite farkı vardır. Fişekler eskiden kağıt kartuşlar da olup defalarca doldurmayla idare ediliyordu. Şimdi  güçlü etkili fişekler  hazır ve ucuz olarak satılmaktadır.  İyi bir av köpeğinizde varsa avın kaçma kurtulma gibi bir şansı nerdeyse kalmamaktadır.  Biraz daha sınırlama getirilmeli diye düşünüyorum.Belki radikal çözüm gibi olsada ,
-Avlanma bölgelerinde belli kısımlar kesinlikle koruma altına alınmalıdır. Buralara av aleti olabilecek hiç bir şey sokulmamalıdır.  Özellikle göllerde su kuşlarına istirahat yoktur. En çok buralara elzemdir.
- Av fişeklerinde gramaj sınırlanması konularak menzil ve vurma şansı düşürülmelidir. 32-38 gram arası genelde kullanılan saçmalar ,20-24 gramlara düşürülerek , 6 numara üzeri saçmalar yasaklanmalıdır. Çünkü ufak saçma ,çok olduğu ve küçük olduğu için yaralı hayvan sayısını artırmaktadır. Tüfekte zaten 2 fişekten sonrası takoz konması istenmekte  ise de pek riayet edildiği söylenemez.
 - Atıcılık konusunda gerek belediyeler,avcı dernekleri ve kulüpleri özel idareler ,Gençlik spor müdürlüğüne ve atıcılık il temsilciliklerimize destek olarak ödenekler vermeli ,trap sket sahaları genişletilmeli poligonlar yapılmalıdır. Böylelikle hem bu sporun gelişmesine katkıda bulunulmuş olur hem de ava gitmek yerine buralarda müsabaka ve atışlara katılmayı eminim çok silah sahibi tercih eder.Bu arada silah sanayimizde ciddi gelişmeler olup AB ülkelerine dahi yivsiz silahlar satmaktayız. Bu sektöründe ayakta durması ülkemizde ağırlıklı olarak avcılıktır. Bunu atıcılığa yönlendirmek zorundayız. Denizlimiz de var mı doğru dürüst bir  atış sahamız yada poligonumuz?  Belediye başkanımız Nihat Zeybekçi den bu atılımı özellikle bekliyoruz.
   -Havalı silahların  22 cal ve üzerine avlanma belgesi verilmelidir. Böylelikle gelişen teknoloji karşısında güç ve isabet konusunda oldukça yol kat eden ve özellikle (basınç hazneli tekrar dolabilen ) pcp modeli havalı silahlarında sahaya inmesinin faydası olacağı kanaatindeyim. Kore de ateşli silahla av yasaktır. Sadece havalılarla yapılabilmektedir. Bir çok ülkede yine av serbesttir. Bazılarında ise güvenlik nedeniyle mermi atış hızları düşürülmüştür. Tek kurşun saçma atar ve yivlidir. Uçanı ve kaçanı vurmak için çok ciddi idman gerektirir. Vurdumu da kaz büyüklüğüne kadar yaralı koymaz düşürür. Havalı tüfekler av ruhsatına tabi olursa avlanmak ciddi olarak beceri işine döner .Saçmaları ucuzdur ama av yapabilecek bir havalı tüfek almak ise en az 1500 tl gözden çıkarmak gerekir. Kalabalık sürüye denk gelse en fazla bir hayvanı vurabilir. Otomatikler  ile katliam yapılabiliyor maalesef.
   Yeni sezonla birlikte avcılarımıza rasgele .