Astar boyalar diğer boyaların alt zeminini oluşturmak için kullanılan boya çeşitleridir. Duvar boyasının daha uzun süre kalıcı olmasını sağlamaktadır. Katman olarak kullanıldığından diğer boyanın koruyuculuğunu arttırmaktadır. Astar boyanın kullanılması asıl kullanılan boyanın yüzeye daha iyi yapışmasını ve pürüzsüz görünmesini sağlamaktadır. Lekelerin giderilmesinde de oldukça başarılı bir ürün olmaktadır. Astar boya kendisinden sonra uygulanacak boyanın yüzeye eşit yayılmasını sağlamaktadır.
Astar boya kullanım alanları oldukça geniş olmaktadır. Astar seçilirken nerede kullanılacağına ve yüzey özelliklerine dikkat edilmesi gerekilmektedir. Astar boya; otomobiller, beyaz eşyalar, demir yüzey ve kaplamalar, çelik yüzey ve kaplamalar, ziraat makineleri, iş makineleri, mutfak aletleri gibi alanlarda endüstriyel astar kullanılmaktadır.
Astar boya kullanılmadan önce uygulanacak zemin temizlenip kurutulmalıdır. Yüzeyde nem dahi olmaması gerekmektedir. Rulo fırça yardımı ile 50 derecelik bir açıyla nazikçe uygulanmaktadır. Astar boya yukarıdan aşağı doğru sürülmektedir. Geniş alanlara kısa sürede uygulanabilmesi oldukça hızlı sonuç alınmasını sağlamaktadır. Küçük bir miktarla büyük alanların boyanabilmesi ekonomik anlamda da avantaj sağlamaktadır. Konsantre astarlarda boyanın %10-20 miktarı kadar tiner kullanılarak sürüm sırasında inceltme yapılmalıdır. Tiner eklendikten sonra fırça yardımı ile değil birkaç kez çalkalanma işlemi yaparak karıştırma işlemi yapılmalıdır. Sprey ya da boya tabancası ile de kullanılabilinmektedir.
Sprey astar boya daha küçük alanlar için tercih edilmektedir. Astar boyaların uygulandıktan sonra kullanım süresi astarın çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Akrilik su bazlı astarlar birkaç saatte kurumaktadır. Sentetik astar kuruma süresi 24 saat iken, selülozik astar yaklaşık yarım saatte kurumaktadır. Astar boya uygulandıktan sonra son kat boyanın uygulanması için belli bir zaman aralığı bulunmaktadır. Boyanın geç ya da erken uygulanması astarın etkisini azaltabilmektedir. Satın alınan astar boyanın üzerindeki son kat boyanın ne zaman uygulanacağını gösteren talimatları okumak kullanıcıya en doğru zaman hakkında bilgi vermektedir.
Astar Boya Çeşitleri Nelerdir?
Astar boyama işlemi yapılmadan önce kusursuz bir sonuç alınabilinmesi için kullanılacak yüzeye uygun astar seçimi yapılması gerekmektedir. Her yüzey için farklı üretilmiş astar boya çeşitleri bulunmaktadır. Selülozik astar boya, son kat ürünü olarak kullanılır ve parlak bir görünüm elde edilmesini sağlar. Metal astar boya, dayanıklı ve hızlı kuruyan yapıya sahip olmaktadır. Su bazlı astar boya, nem ve rutubeti önlemesi yönünden duvar boyama işlemlerinde kullanılmaktadır. Endüstriyel astar boya, daha teknik boyamalarda ve sanayi tipi yüzeylerde kullanılan astar boya çeşididir. Dolgulu astar boya, teknik boyama işlemlerinde tercih edilmektedir. Şeffaf astar boya, alçı yapılan yüzeylerde alçının emiciliğini azaltmak boyanın daha iyi uygulanabilmesini sağlamak için kullanılır. İç ve dış cephe astarı, iç mekan veya dış mekân boyamaları için üretilen boya öncesi uygulanan astar çeşididir.