Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'nın desteklediği, Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Denizli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Türk Ocakları Denizli Şubesi işbirliğinde düzenlenen "Denizli'de Ticaretin Derin Kökleri: Ahilik ve Altıneller Festivali" kapsamında Buldan’da tören düzenlendi. Ahi Evran-ı Veli'nin doğumunun 850. yılı anısına UNESCO tarafından ilan edilen "Ahi Evran-ı Veli Yılı" etkinlikleri kapsamında, Buldan Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen programa, Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Denizli Kültür ve Turizm İl Müdürü Turhan Veli Akyol, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Erbeği ve Türk Ocakları Denizli Şubesi Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok, meslek odaları il ve ilçe temsilcileri, Buldan Esnaf Odası Başkanı Nuri Ertekin ile çok sayıda davetli katıldı.
Buldan Belediyesi hizmet binası önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte, Ahi Pazar Duası yapıldı.
Programa katılan davetliler perşembe pazarı esnafını ziyaret etti. Esnafa hayırlı işler dileyen protokol üyeleri, siftah yapmayan bir manavdan alışveriş yapan Denizli Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Ali Erbeği, aldığı kavunu kestirdi, protokol üyelerine dağıttı.
“ESNAF, TOPLUMSAL YAPININ DEĞİŞMESİNDE HER ZAMAN BAŞROL OLMUŞTUR”
Arşiv Belgelerinde Ahilik ve Son Ahiler Fotoğraf sergisinin açılışının ardından davetliler, Buldan’ı Güzelleştirme Turizm Derneği Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen “Ahilik ve Buldan’da Ahilik Geleneği” konulu panele katıldı. Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof.Dr. Turgut Tok’un Moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Yazar Hasan Kallimci, İş insanı Yavuz Aki ve PAÜ Öğretim Üyesi Dr. Selim Parlaz konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasında Ahiliğin kardeşlik demek olduğunu vurgulayan Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, “Anadolu’nun fethinden sonra bu toprakları mesken tutan Türk Boyları, esnaflaşmaya Anadolu’dan başlamışlardır. Dolayısıyla Anadolu kültürü, tabi kadim insanlığın kültürü olma hasebiyle, Türklerin de Roma İmparatorluğundan sonra büyük imparatorluk olmasının alt yapısında da ahilik örgütleri vardır. Esnaf örgütleri, insanlığın bütün tarihi boyunca Fransız ihtilalında olsun, Dumaların Bolşevik ihtilalında olsun her dönem toplumsal yapının değişmesinde en büyük sivil toplum örgütleridir. Avrupa’nın sanayileşmesinde, esnaflar her zaman işin başrolünde olmuşlardır. Lonca sistemiyle esnaf çırak ilişkisi ve müşteri ilişkisi içinde bir nevi sendikal sistemiyle, Avrupa’nın belki üç-dört yüz yıl öncesinden kavuşmuşuzdur. İşçi hakları, esnaf hakları ve tüketici hakları çerçevesinde o müesseseyi, o çatıyı kurarak belki dünyaya örnek olmuş bir milletin mensuplarıyız” dedi.
YENİCEKENT’TE 5 TANE AHİ TEKKESİ TESPİT EDİLDİ
Prof. Dr. Turgut Tok, bu sene Ahi Evran Yılı ilan edilmesinden dolayı etkinliklerin daha kapsamlı planlandığını belirterek, "Etkinliklerin başlangıcını Denizli’de verdik. Buldan’da 2. Programımızı gerçekleştiriyoruz. Kutlamalar ayın 21’ine kadar devam edecek" dedi. Denizli ve Buldan’da Ahi tekkelerinin korunamamasından dert yanan Prof.Dr. Tok, "Ahilik, Denizli için çok çok önemli bir müessese. Denizli’nin ve Buldan’ın ticarette, ekonomide, sanayide, ihracatta bugün gelmiş olduğu seviyenin bu ahiliğin izleri ile doğru orantılı olduğu kanaatindeyiz" dedi.
Panelistlerden Yazar Hasan Kallimci, Denizli ve ilçelerinde ahilik geleneğiyle ilgili yaptığı araştırmasında Yenicekent’e 5 adet Ahi Tekkesi tespit ettiğinin altını çizdi. Ahilik geleneğinin orta okul ve liselerde ders olarak okutulmasının gerekliliğini de vurgulayan Kalemci, “Her esnafın duvarında asılı Ahilik ve Ahi Evran Veli öğütlerin nereye dayandığının bilincine varmalıyız. Kur’an’ı kerime dayanmaktadır” diye konuştu.
Dr. Selim Parlaz Anilik geleneği ve tarihçesi ile ilgili bilgi verdiği panelde iş insanı Yavuz Aki ise kendisinin de ahilikten geldiğini vurguladı.
Ahilik ve Altıneller Festivali’nin Buldan programı, Yenicekentli Ahilerin anısına Emir Sultan Türbesi’nin alanda devam etti. Türbeyi ziyaret ederek dua eden davetlilere, Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Bahadır Duman eşlik etti. Türbe ile ilgili bilgi veren Prof.Dr. Duman, Türbe ile ilgili araştırma çalışmalarının devam etitğini ve en kısa zamanda Buldan Belediyesi işbirliği ile restore edileceğinin altını çizdi.
Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik’in, ilçenin dokuma kültürü ve dokuma tarihçesini konu aldığı “Dokumanın Başkenti Buldan” adlı kitabını davetliler için imzaladı, el dokuması ürünlerden hediye etti.