Maddi durumu elverişli olan bir kişinin Kurban Bayramı'nda büyükbaş ya da küçükbaş hayvan keserek kurban ibadetini yerine getirmesi (Hanefi mezhebince) vacip kabul edilir. Diğer 3 mezhepte ise kurban kesmek sünnettir. Ayrıca, Kurban Bayramı dışında gönüllü olarak gerçekleştirilen adak, akika, şükür, şifa, sadaka ve nafile kurbanlar da İslam’da Allah’a yakınlaşmanın birer vesilesi olarak görülmektedir.

Kişinin bir dileği gerçekleştiğinde, bu gerçekleşmeyi Allah’a bir kurban adama sözü vererek karşılaması sünnet olan bir ibadettir; bu kurban “adak kurbanı” olarak bilinir. Allah’a yakınlaşma ve teslimiyet duygusuyla yapılan bu ibadetle Müslümanlar, dileklerinin kabulünden sonra adak kurbanlarını keserler. Dileğin kabul olmasının ardından sünnet olan adak kurbanını kesmek kişiye vacip olur.

Adak kurbanı, kişinin Allah’a teşekkürünü ve dileğinin gerçekleşmesinden doğan sevinç ve mutluluğu paylaşma vesilesidir. Allah’a yakınlaşma arzusu ve insanları sevindirmenin verdiği huzur, adak kurbanıyla hayat bulur.

Kişinin bir dileğinin gerçekleşmesiyle birlikte Allah’a verdiği sözü yerine getirip kurban kesmesi ve bu kurbanın etlerini ihtiyaç sahipleriyle paylaşması, adak kurbanının önemini gözler önüne serer. Mümin, Allah’a verdiği sözü tutan ve sevincini Müslüman kardeşleriyle paylaşarak huzur bulan kişidir. Bu anlamda adak kurbanı, Allah’a yakınlaşmanın yanı sıra ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatmanın da manevi derinliğini taşır.

Adak Kurban Bağışı Nedir?

Bir dileğinin gerçekleşmesi sonrasında kurban keseceğini adayan kişi, dileği yerine geldiğinde bu adağı kurban keserek gerçekleştirmelidir. Kurban kesmeden yalnızca kurban miktarı kadar para bağışlamak, adak kurbanını yerine getirmiş sayılmak için yeterli değildir. Kurban, kişinin kendisi tarafından kesilebileceği gibi, bir başkasına vekalet verilerek de kestirilebilir. Adak kurban bağışında, kurban bedelinin bağışlanması ve bir vekil aracılığıyla kurban kesilmesi sağlanır.

Adak Kurban Bağışı Ne Zaman Yapılır?

Adak kurbanının belirli bir gün şartı yoktur; adanan şey gerçekleştiğinde mümkün olan en kısa sürede kurban kesilmelidir. Vuslat Derneği bu doğrultuda, yıl boyunca adak kurban bağışlarını kabul ediyor ve bağışçılarının vekaletleriyle kesimler gerçekleştiriyor.

Afrika Ülkeleri Azerbaycan'ın Dijital Hükümet Çözümlerine İlgi Gösteriyor Afrika Ülkeleri Azerbaycan'ın Dijital Hükümet Çözümlerine İlgi Gösteriyor

Dernek, bağış sonrası bağışçıları ile iletişime geçerek vekalet alıyor ve kesim sonrasında da bağışçılarına kesim videosu gönderiyor. Bağışçı, bu vesile ile kurbanın kesildiğinden emin oluyor.

Adak Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?

Adak kurbanı bağışı, bağış yapılacak kurumu ziyaret ederek, telefon ile iletişim kurularak yahut web sitesi üzerinden online olarak gerçekleştirilebilir. Vuslat Derneği ile adak kurbanı bağışı yapmak isteyen kişi, derneğin 0212 659 28 80 numaralı iletişim merkezini arayabilir yahut vuslat.org.tr web sitesi üzerinden online olarak bağışını gerçekleştirebilir.