GÜNCEL

Acıpayam'da HES'e Karşı Açılan Davada Kazanan Mahalleli Oldu

Denizli'ye bağlı Acıpayam ilçesinde, yapılması hedeflenen Karaismailler HES projesi için verilen ÇED olumlu kararının iptali için açtığı davada mahkeme verilen ÇED olumlu kararını oy birliğiyle iptal etti. Bu karar mahalleliyi mutlu etti.

Abone Ol

Evrensel Gazetesi'nden Hilmi Mıynat'ın haberine göre Denizli'nin Acıpayam ilçesinde gerçekleştirilmesi hedeflenen Karaismailler HES projesi için verilen “ÇED olumlu kararı”nın iptali için açılan davada, Denizli 2. İdare Mahkemesi 'ÇED Olumlu' kararının iptaline karar verdi. 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na karşı açılan davaya proje sahibi COHEN Enerji Grup A.Ş de müdahil oldu. 10 Ekim 2024 tarihinde görülen duruşmada Dalaman Çayı ve çevresinde yaratacağı etkiler göz önüne alınarak HES projesi için verilen ÇED olumlu kararı oy birliğiyle iptal edildi.

"DOĞAYI KORUYABİLDİĞİMİZ İÇİN MUTLUYUM"

Davacılardan Acıpayamlı İlhan Ergen çok mutlu olduğunu belirterek "İnanın şu an çok sevinçliyim. Bu güzel toprakların talan edilmeyecek olması beni çok mutlu etti. Karar itiraz ederlerse yine kazanırız diye düşünüyorum çünkü biz haklıyız. Bu doğayı toprağı koruyabildiğimiz için çok mutluyum. Yanımızda duran destek olan herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Dava avukatlarından Av. Yağmur Yalçın 10 Ekim'de görülen duruşmanın olumlu geçtiğini belirterek şunları söyledi; "Köylüler davanın arkasında durdu. HES'in doğayı talan edeceği ortadaydı. Mahkeme de bu talanın önüne geçmiş oldu. Bölge sermayeye bırakılmadı!"

"KÖYLÜLERİN DAVAYA SAHİP ÇIKMASI ÖNEMLİ ROL OYNADI"

Büyük Menderes İnisiyatifi üyesi Ahmet Ergun, karara ilişkin yaptığı değerlendirmede "Avdan kömür mücadelesi bize çok şey öğretti. Halk pes etmeyip sonuna kadar hakkını arıyorsa, haklılığını her ortamda savunuyorsa, hukuk mercileri de bu duruma kayıtsız kalamıyor. Alcı Denizli'nin cennet köşelerinde biridir" diye konuştu. Ergun, davanın kazanılmasında köylülerin mücadeleye sahip çıkmasının önemli bir rolü olduğunu dile getirdi.

İnisiyatif olarak da Acıpayam'da toplantılar düzenlediklerini belirten Ergun, "Köylüler dava için aralarında para topladılar. Emek harcadılar. Son duruşmaya katılımları da güçlüydü. Mücadele kazandırdı" dedi. Büyük Menderes İnisiyatifi olarak bu kazanımı geçtiğimiz ay hayatını kaybeden Gazeteci Yaşar Tok'a armağan etmek istediklerini söyleyen Ergun, "Büyük Menderes nehri ve çevresinde yaptığı araştırmalar, haberler ve takibiyle kent ve doğa mücadelesine önemli katkılar sundu. Geçirdiği ameliyat sonrası kaybettiğimiz Tok'u bu kazanımla birlikte anmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

{ "vars": { "account": "G-2QLCV0JSK8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }