YİKOB, Tavas’ın Seki, Altınova, Çiftlik, Çalıköy, Kayapınar, Vakıf ve Solmaz mahalleleri ile Kale'nin Karaköy Mahallesi'nde bulunan jeotermal kaynak arama sahalarını 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu’nun 10. maddesi 1. fıkrası (c) bendi gereğince ihaleye çıkardı.
İhale, 19 Aralık Salı günü 15 Mayıs Mahallesi Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No:83/b Pamukkale/Denizli adresinde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı toplantı salonunda yapılacak. İhale, saat 10.00’da başlayacak ve her bir saha ayrı ayrı ihale edilecek.
MUHTARLARDAN DİLEKÇE
İhaleye kısa bir süre kala Seki Mahallesi Muhtarı Necdet Dönmez, Altınova Mahallesi Muhtarı Bekir Kana, Çiftçlik Mahallesi Muhtarı Adem Bozdeveli, Çalıköy Muhtarı Raşit Anaz, Kayapınar Mahallesi Muhtarı Fevzi Ahılık, Vakıf Mahallesi Muhtarı Mehmet Şermet, Solmaz Mahallesi Muhtarı İsmail Cabbar ve Karaköy Mahallesi Muhtarı Salim Baylavlı, ihaleden vazgeçilmesi için Denizli Valiliğine ulaştırılmak üzere Tavas Kaymakamlığına dilekçe verdi.
Dilekçede, "Denizli Valiliğinin almış olduğu karar doğrultusunda mahallelerimiz topraklarında aranması düşünülen jeotermal enerji sondajlarının mahallelerimizin tarımına ve hayvancılığına getireceği büyük olumsuzluklar gözönünde bulundurularak yeraltı sularının zarar göreceği düşünülerek mahallemiz halkı ve muhtarlıklarımız adına bu karardan dönülmesini, mahallelerimiz halklarının ekmeğini ve geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan halkımızın menfaatine olmayacağının bilinci ile bu karardan dönülmesini istiyoruz. Gereğinin yapılmasını arz ederiz" denildi.
Dilekçe veren 8 mahalle muhtarına Ulukent, Baharlar ve Yahşiler muhtarlarının da destek verdiği bildirildi.
"TAHRİBATIN TELAFİSİ OLMAYACAKTIR"
Tavas bölgesinde iki yıl önce de jeotermal arama girişimleri olduğunu anımsatan muhtarlar, ihale sonucunda açılmasına izin verilecek sondaj kuyuları ile nakil hatlarının; 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na, Büyük Ova Kanunu’na, 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’a aykırı islemler oluşturacağını, zeytin ağaçlarının zarar göreceğini, meyve bahçeleri ve hububat ekili alanlarda tahribata yol açılacağını, tarımsal alan bütünlüğünde oluşacak parçalanmanın telafi edilemeyeceğini ifade etti.
Jeotermal atık suların yüksek miktarda tuz, bor, tarımsal üretim için zararlı madde, arsenik ve su kirliligi içeren maddeler barındırdığına, bunların çevreye kontrolsüz boşaltılmasının yüzey ve yeraltı sularını kirletileceği de vurgulandı.
Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) yapılmadan ihaleyi gerçekleştirmenin geçimini tarımdan sağlayan binlerce çiftçiyi mağdur edeceği de dile getirildi.
TAVAS VE KALE’DE İHALEYE ÇIKARILAN SAHALAR
Tavas'ın Seki Mahallesi'nde 4 bin 312 hektar alan 488 bin 793 lira, Solmaz Mahallesi'ndeki 4 bin 751 hektar alan 538 bin 537 lira, Vakıf Mahallesi'ndeki 4 bin 220 hektar alan 478 bin 402 lira, Çalıköy Mahallesi'ndeki 3 bin 169 hektar alan 359 bin 272 lira, Çiftlik Mahallesi'ndeki 4 bin 988 hektar alan 565 bin 396 lira, Kayapınar Mahallesi'ndeki 4 bin 678 hektar alan 530 bin 349 lira,
Altınova Mahallesi'ndeki 4 bin 722 hektar alan 535 bin 295 lira, Kale'nin Karaköy Mahallesi'ndeki 4 bin 644 hektar alan 526 bin 484 lira muhammen bedel üzerinden ihale edilecek.