Denizli'de üretilen İzmir menşe yaprak tütünler şark tipi (oryantal) tütün cinsindendir. Bu tütünler aromatik ve kalite özellikleri yüksek tütün grubundadır. Ege Bölgesinde üretilen tütünlerin bir kısmı ülkemizdeki sigara sanayisinde kullanılırken, geriye kalan kısmı ise ihraç edilmektedir. Acıpayam, Bekilli, Beyağaç, Buldan, Çameli, Çivril , Güney, Kale, Tavas, Bozkurt, Pamukkale ve Serinhisar olmak üzere 12 ilçede tütün üretimi yapılmaktadır. En az üretim Serinhisar, Pamukkale ve Bozkurt ilçelerindedir. Kale, Tavas, Acıpayam ve Beyağaç ilçelerinde Denizli tütün üretiminin yaklaşık %82’si yapılmaktadır.
Talep Artıyor Üretici Azalıyor
Yıllar içinde artan fiyatlar sebebiyle her geçen tütün üreticisi sayısı azalıyor. Üreticiler emeklerinin karşılığını alamamaktan yakınarak, tütün üretimini bırakıyor. Üretime devam eden üreticiler ise fiyatlardan memnun olmadıklarını bildiriyor. 2022 yılında tütün fiyatı 70 lira olarak belirlenmişti. Artan maliyetler sonucunda yılında çiftçinin beklentisi en az kilogram fiyatı 150 lira iken, tütün eksperlerinin yaklaşık 135 lira bandında fiyat vermesi bekleniyor.
Denizli'de Tütün Üretim Süreci
Denizli'de tütün üretimi fidelik yerlerinin hazırlanışı ile Şubat-Mart aylarında başlıyor. Tütün tohumları fideliğe ekildikten yaklaşık 60 gün sonra fideler dikim büyüklüğüne ulaşıyor. Nisan-Mayıs aylarında tütün dikimi gerçekleştiriyor. Dikimden 45-50 gün sonra kırma işlemine başlanıyor. Kırımları yapılan tütünler, tütün kurutma seralarında kurutuluyor ve böylece üretim sezonu tamamlanıyor. Tütünün tarla
devresi 3,5 – 4,5 ay devam ediyor. Köy çeşidi tütün tohumlarının yanında Bakanlığı üretimi sertifikalı Akhisar 97, İzmir Özbaş, Sarıbağlar 407 ile tütün şirketlerinin dağıttığı sertifikalı Birlik 124 ve Birlik 128 gibi İzmir menşe tütün tohumu çeşitleriyle üretim gerçekleştiriliyor. 2021 yılında Ülkemizin tütün ihracatı 52 bin ton olmuştu ve 258 milyon dolar gelir elde edilmişti. Bu ihracatın 35 bin tonu ve 195 milyon doları Ege Bölgesi'ne aittir.