Avustralya'da sosyal medyanın gençlerin ruh sağlığı ve gelişimine olan olumsuz etkileri nedeniyle 16 yaş altına yasak getirilmesi, Türkiye'de de büyük yankı buldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın hazırladığı raporda da sosyal medyanın gençler üzerindeki bağımlılık, psikolojik sorunlar, şiddete eğilim, sosyal ilişkilerde kopukluk, yalnızlık hissine sebebiyet ve akademik başarı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekildi. Bu durum, Türkiye'de de benzer bir düzenlemenin gündeme gelmesine neden oldu.
Uzmanlar, sosyal medyanın bilinçsiz kullanımıyla birlikte ortaya çıkan sorunların önüne geçmek için yaş sınırlaması getirilmesinin önemli olduğunu belirtiyor. Ancak bu durum, gençlerin ifade özgürlüğü ve dijital dünyadan koparılması gibi endişeleri de beraberinde getiriyor.
TÜRKİYE'DE GÜNLÜK KULLANIM SÜRESİ ORTALAMA 7 SAAT
Rapordan elde edilen verilere göre Türkiye’de nüfusun yüzde 87’si yani 75 milyon kişi sosyal medya kullanıyor. Dünyada sosyal medya günlük kullanım ortalaması 6,5 saat iken Türkiye’de ortalama 7 saat. Türkiye’de nüfusun yüzde 77’si en az bir sosyal medya platformu kullanıyor. Aktif kullanıcı sayısı ise 57,5 milyon.
EN ÇOK KULLANICI SAYISI INSTAGRAM'DA
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, en çok kullanıcı sayısına sahip uygulama 58,4 milyon ile Instagram. Bunu 58,1 milyon ile YouTube, 52 milyon ile WhatsApp, 37,5 milyon ile TikTok, 34,5 milyon ile Facebook, 21,7 milyon ile X, 17 milyon kullanıcı ile Linkedin takip ediyor.
BAKAN URALOĞLU: HENÜZ KARAR YOK, TARTIŞIYORUZ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, geçen hafta yaptığı açıklamada konunun gündemlerinde olduğunu belirterek, “13 yaş altına sosyal medya platformlarının yasaklanması konusunda henüz karar yok, tartışıyoruz. Benim kişisel yaklaşımım sosyal medyada yaş sınırının 16 olması” demişti.
ABD VE AVRUPA’DA YASAK
Fransa’da memurların iş telefonlarında, Hollanda’da iş için kullanılan cihazlarda bütün sosyal medya, film, video ve oyun siteleri yasaklandı. ABD’de eyaletlerin yarısından fazlası ve İngiltere TikTok’u kamu cihazlarında yasakladı. Norveç iş için kullanılan cihazlarda TikTok ve Telegram’ı yasaklarken, İsveç Savunma Bakanlığı, personelin TikTok kullanımına yasak getirdi. Belçika ve Danimarka da TikTok’u yasaklarken, Kanada kabul edilemez bir risk olduğuna dikkat çekti.